Захищені географічні зазначення та географія традиційних виробництв та продуктів України та світу

Освітня програма: Гастрономічний туризм

Структурний підрозділ: Географічний факультет

Назва дисципліни
Захищені географічні зазначення та географія традиційних виробництв та продуктів України та світу
Код дисципліни
ОК.32
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2018/2019
Семестр / Триместр
5 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
ПР01. Знати, розуміти і вміти використовувати на практиці основні положення туристичного законодавства ПР05. Аналізувати рекреаційно-туристичний потенціал території. ПР08. Ідентифікувати туристичну документацію та вміти правильно нею користуватися. ПР19. Аргументовано відстоювати свої погляди у розв’язанні професійних завдань. ПР20. Виявляти проблемні ситуації і пропонувати шляхи їх розв’язання. ПР21. Приймати обґрунтовані рішення та нести відповідальність за результати своєї професійної діяльності. ПР28. Володіти основними положеннями законодавства, національних та міжнародних стандартів ПР29. Аналізувати та оцінювати природно-ресурсний та господарський потенціал територій
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування дисциплінами освітньої програми «Гастрономічний туризм», освітнього рівня «Бакалавр», спеціальності 242 Туризм, галузі знань 24 Сфера обслуговування. Зокрема з переліку обов’язкових компонентів - «Суспільна географія», «Основи туризмознавства», «Географія теризму», «Гастрономічна спадщина України: аудит та збереження», «Гастрономічний туризм: екосистемність підходів» , «Географія традиційної культури населення та культурні ландшафти України та світу» 2. Знання і розуміння фахової географічної та туризмознавчої предметної області і професії. Здатність до використання у професійній діяльності існуючих загальних та спеціальних туризмознавчих та туристично-географічних теоретичних моделей та практик.
Зміст навчальної дисципліни
дана навчальна дисципліна присвячена вивченню загальних відомостей про теоретичні та прикладні аспекти, пов’язані з поняттям «захищене географічне зазначення» (ГЗ). Зокрема формуванню у студентів систематизованих та узагальнених знань про ГЗ як схеми якості ЄС; базового рівня знань щодо системи географічних зазначень ЄС, розвитку та сучасного стану системи географічних зазначень в Україні, а також геопросторових закономірностей поширення різних видів традиційних виробництв та продуктів України і світу, обумовлених тлумаченням ГЗ як позначення, яке ідентифікує товар як такий, що походить із території певного географічного місця (країни, регіону чи місцевості на території країни або іншого географічного об'єкта) та має певну якість, репутацію чи характеристики, істотно зумовлені цим географічним місцем, зокрема його природними умовами, чи людський фактор або поєднання природних умов і людського фактора.
Рекомендована та необхідна література
Географічні зазначення походження товарів// Інтелектуальна власність: економіко- правові аспекти: навчальний посібник / Є.І. Ходаківський, В.П. Якобчук, І.Л. Литвинчук. К.: «Центр учбової літератури», 2014. Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні. Проект ЄС. URL: https://ukrainiangis.com.ua/ Закон України Про правову охорону географічних зазначень. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/752-14#Text Географічні зазначення. ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Украпатент). URL: https://ukrpatent.org/uk/articles/tovar
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, практичне заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Оцінювання виконання завдань практичних робіт, модульна контрольна робота, іспит
Мова викладання
Українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Оксана Василівна Аріон
Географії України
Географічний факультет

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Географії України
Географічний факультет