Tourist potential and gastronomic culture of urban landscapes
Course: Gastronomic tourism
Structural unit: heohrafichnyi fakultet
Title
Tourist potential and gastronomic culture of urban landscapes
Code
ВБ.2.02
Module type
Вибіркова дисципліна для ОП
Educational cycle
First
Year of study when the component is delivered
2021/2022
Semester/trimester when the component is delivered
3 Semester
Number of ECTS credits allocated
3
Learning outcomes
PR05. To analyze the recreational and touristic potential of the territory.
PR07. Develop, promote and implement tourism
product.
PR14. Show respect for the individual and cultural
diversity
PR29. Analyze and evaluate natural resources and
economic potential of territories for the needs of organizing new ones
tourist products and offers and monitoring of objects of gastronomic heritage of local territories and regions (for
sample block "Eno- and gastro-tourism activity")
Form of study
Full-time form
Prerequisites and co-requisites
1. Successful completion of the Basics of Tourism Studies and Geography of Tourism courses.
2. Knowledge and understanding of the basic spatio-temporal regularities of the structure of the geographic envelope, and the scale of its perception for orientation in geographic space.
Course content
The educational discipline is an integral part of professional knowledge in the field of methods, technologies and innovative approaches to the organization of gastronomic tourism in the city. This discipline integrates knowledge on determining the tourist potential of the territory of cities for the purposes of gastronomic tourism.
Recommended or required reading and other learning resources/tools
1. Басюк Д.І. Інноваційний розвиток гастрономічного туризму в Україні / Д.І. Басюк // Наукові праці НУХТ. 2012. №45. С.128-132.
2. Бейдик О.О. Словник-довідник з географії туризму, рекреалогії та рекреаційної географії. - К.: Інститут туризму федерації профспілок України, 1998. - 130 с.
3. Вишневська Г.Г. Потенціал кулінарних турів у контексті спеціалізованого туризму / Г.Г. Вишневська // Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. 2013. Вип.31. С.112-118. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/vyshnevska.htm.
4. Гранкіна В.І., Медвідь Л.І. Урболандшафти та їх використання в туризмі // Туризм і рекреація: наука, освіта, практика. - Мукачево, 2019. - с. 8-11.
5. Громадське харчування і туристична індустрія у ринкових умовах // 36. наук, праць. - Київ, 2001. - 238 с.
6. Дмитрук О.Ю. Урбаністична географія з основами урбогеоекології (Ландшафтний аспект) / О.Ю. Дмитрук. – К.: Київський університет, 2000. – 140 с.
.
Planned learning activities and teaching methods
Lecture, practical session, independent work
Assessment methods and criteria
Assessment of performance of tasks of practical works, modular control work, credit
Language of instruction
Ukrainian
Lecturers
This discipline is taught by the following teachers
Serhii
Viktorovych
Haidai
Geography of Ukraine
heohrafichnyi fakultet
heohrafichnyi fakultet
Departments
The following departments are involved in teaching the above discipline
Geography of Ukraine
heohrafichnyi fakultet