Структурні основи функціонування білків та пептидів
Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ДЕННА
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Структурні основи функціонування білків та пептидів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПРОЗ.Використовувати теорії і закони математики,
фізики, хімії та інших наук для вирішення завдань сучасної біології.
ПРО4. Розуміти основні терміни, концепції, принципи
в галузі біологічних наук (в контексті структури і функції білків) і на межі предметних галузей.
ПРО5. Використовувати знання і демонструвати до-
тримання положень біологічної етики, біологічної
безпеки і біологічного захисту.
ПРО8. Демонструвати знання фундаментальних біологічних процесів, будови та функцій живих організмів.
ПР15. Застосовувати у професійній діяльності методи
визначення структурних та функціональних характеристик біологічних систем на різних рівнях організації.
ПР16. Обирати методи, алгоритми планування та про-
ведення польових, лабораторних, клініко-лабораторних
досліджень, у т.ч. математичні методи та програмного
забезпечення для проведення досліджень, обробки та
представлення результатів.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування курсів «Хімія», « Загальна цитологія». «Хімія біоорганічна»,
«Біохімія». «Молекулярна біологія», «Біофізика».
2. Знання теоретичних основ органічної та біоорганічної хімій, фізико-хімічні основи
явищ гідрофільності та гідрофобності та хімічних структур, що її забезпечують.
3. Вміти самостійно застосовувати попередньо отримані знання з молекулярної біології,
біохімії, біофізики та ін. дисциплін, здійснювати пошук нових наукових даних, працю-
вати з науково-методичною літературою,
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Структурні основи функціонування білків та пептидів» охоплює вивчення різних рівнів структурної організації білків, будови та функціонування найважливіших типів протеїнів - ферментативних,
транспортних, фібрилярних, мембранних. Значну увагу приділено розгляду різних рівні
структурної організації білкових молекул (на прикладі, глобінів), доменному принципу
їх побудови та фундаментальності значення та функцій білків. Зокрема охоплено вивчення біохімічних і молекулярних механізмів каталізу, сучасних теорій взаємодії фермент-субстрат. Вивчаються особливості функціонування ферментів та їх класифікації,
узагальнюються сучасні дані щодо їх структури та практичного застосування.
Рекомендована та необхідна література
1. D. L. Nelson, M.M. Cox Lehninger Principles of Biochemistry. - New York:
W.Y.Freeman and Comp.- 2005- 1119p.
2. Fersht, Alan. Structure and Mechanism in Protein Science: A Guide to Enzyme
Catalysis and Protein Folding. Kaissa Publications. Kindle Edition. D.E.Metzler
Biochemistry. The chemical reactions of living cells.- Acad. Press.- 2003 -
1950p.
3. Ivet Bahar, Robert L. Jernigan, Ken A. Dill Protein Actions: Principles and
Modeling. - Garland Science . - 2017. - 322с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання:
І. Модульна контрольна робота 1 — РН 1.1 - 1.5 - 20 балів/ 10 балів
2. Модульна контрольна робота 2 - РН 1.6 - 1.9-- 20 балів/ 10 балів
3. Модульна контрольна робота 3 - РН 21-23 - 10 балів/ 5 балів
3. Контрольні роботи - РН 1.1 - 3.1 - 10 балів /5 балів
- підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
Українська
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Ольга
Олександрівна
Кравченко
Кафедра Біохімії
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра Біохімії
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”