Технологічні основи мікробіологічних виробництв

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Технологічні основи мікробіологічних виробництв
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПР01. Демонструвати спілкування в діалоговому режимі з колегами та цільовою аудиторією, ведення професійної наукової дискусії, письмово відображувати та презентувати результати своїх досліджень українською мовою ПР02. Виявляти можливість спілкування іноземною мовою в діалоговому режимі з колегами та цільовою аудиторією. ПР03. Використовувати теорії і закони математики, фізики, хімії та інших наук для вирішення завдань сучасної біології. ПР04. Розуміти основні терміни, концепції, принципи, теорії і закони в галузі біологічних наук і на межі предметних галузей. ПР08. Демонструвати знання фундаментальних біологічних процесів, будови та функцій живих організмів. ПР10. Встановлювати закономірності взаємодії живих організмів різних форм структурної організації між собою, особливості впливу різних чинників на живі організми та оцінювати їх роль у біосферних процесах біотичної трансформації речовин і енергії.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування науково-теоретичним та практичним матеріалом навчальних дисциплін, які викладаються студентам освітнього рівня «Бакалавр». 2. Знання теоретичних основ з біохімії, цитології, мікробіології, фізіології. 3. Вміти самостійно застосовувати знання з мікробіології, працювати з науково-методичною літературою
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна є вибірковоюта присвячена вивченню технологій різних мікробіологічних виробництв і мікроорганізмів, які використовуються у промисловості. Важливе місце відводиться висвітленню методів селекції промислових штамів мікроорганізмів, способів їх зберігання та культивування на різних видах сировини. Детально розглядаються технологічні схеми виробництва харчових продуктів і напоїв, синтезу біологічно активних речовин і лікарських засобів. Значна увага приділяється шляхам одержання харчового білка, пробіотиків, ферментних препаратів, бактерійних добрив, препаратів захисту рослин. Розглядаються питання використання мікроорганізмів у біогеотехнологіях. Вивчення технологій мікробіологічних виробництв є актуальним для розробки нових біотехнологій та вдосконалення існуючих.
Рекомендована та необхідна література
1. Гудзь С. П., Гнатуш С. О., Білінська І. С. Мікробіологія: Підручник: [для студ. вищ. навч. закл.]. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 360 с. 2. Козлова І.П., Радченко О.С., Степура Л.Г., Кондратюк Т.О., ПіляшенкоНовохатній А.І. Геохімічна діяльність мікроорганізмів та її прикладні аспекти: Навч. Посібник.- Наук. думка, 2008.- 528 с. 3. Сергійчук М.Г., Сківка Л.М., Сергійчук Т.М., Радченко О.С., Степура Л.Г., Сенчило Н.В, ЮминаЮ.М.,Домбровська І.В., Рудик М.П., Моложава О.С.,Позур В.В., Файдюк Ю.В. Мікробіологія Том 1. Підручник.- К.:ФОП Масляков, 2020, -500 с. 4. Слободян В.О. Основи біотехнології: Навч. посіб. / Ін-т менеджменту та економіки. - Івано-Франківськ, 2002. - 188 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 – РН1.1 – 3.1 – 20 балів/ 10 балів 2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.1 – 3.1- 20 балів/ 10 балів 3. Реферат/ доповідь – РН 3.1– 10 балів / 5 балів 4. Усні/письмові відповіді – РН1.1- 3.1– 10 балів / 5 балів - підсумкове оцінювання у формі іспиту
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”