Технологічні основи мікробіологічних виробництв

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ЗАОЧНА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Технологічні основи мікробіологічних виробництв
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
9 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПР05. Використовувати знання і демонструвати дотримання положень біологічної етики, біологічної безпеки і біологічного захисту. ПР17. Шляхом самостійного навчання освоїти нові знання та сучасні методи експериментальних досліджень для вирішення проблемних завдань біології. ПР19. Вирішувати прикладні задачі біології відповідними методами. ПР21.5. Володіння мікробіологічними методами досліджень. ПР22.5. Здатність проводити скринінг біологічно-активних речовин.
Форма навчання
Заочна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування науково-теоретичним та практичним матеріалом навчальних дисциплін «Мікробіологія», «Цитологія мікроорганізмів», «Біохімія», «Молекулярна біологія», «Біофізика», «Загальна генетика» 2. Вміння самостійно застосовувати знання з загальної мікробіології, біохімії, молекулярної біології, та ін. дисциплін для рішення конкретних науковопрактичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. 3. Володіння елементарними навичками системного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна є вибірковою та присвячена вивченню технологій різних мікробіологічних виробництв і мікроорганізмів, які використовуються у промисловості. Важливе місце відводиться висвітленню методів селекції промислових штамів мікроорганізмів, способів їх зберігання та культивування на різних видах сировини. Детально розглядаються технологічні схеми виробництва харчових продуктів і напоїв, синтезу біологічно активних речовин і лікарських засобів. Значна увага приділяється шляхам одержання харчового білка, пробіотиків, ферментних препаратів, бактерійних добрив, препаратів захисту рослин. Розглядаються питання використання мікроорганізмів у біогеотехнологіях. Вивчення технологій мікробіологічних виробництв є актуальним для розробки нових біотехнологій та вдосконалення існуючих.
Рекомендована та необхідна література
1. Гудзь С. П. Мікробіологія: підручник: / С. П. Гудзь, С. О.Гнатуш, І. С. Білінська. – Львів: ВПЦ ЛНУ імені Івана Франка, 2009. 2. Козлова І.П. Геохімічна діяльність мікроорганізмів та її прикладні аспекти: посібник /І.П. Козлова., О.С. Радченко., Л.Г.Степура та ін.. - Наук. думка, 2008. 3. Сергійчук М.Г. Мікробіологія. Том 1:підручник / М.Г.Сергійчук., Л.М.Сківка., Т.М Сергійчук. та ін..- ВПЦ «Київський університет», 2020.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 (дистанційно) – РН 1.1 – 2.4 – 20 балів / 10 балів 2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.1 –2.4 – 20 балів / 10 балів 3. Реферат/ доповідь – РН 3.1– 10 балів / 5 балів 4 Усні/письмові відповіді– РН1.1- 3.1– 10 балів / 5 балів Підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
українською

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”