Технологічні основи мікробіологічних виробництв

Освітня програма: Біотехнологія (бакалавр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Технологічні основи мікробіологічних виробництв
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
5 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
https://biomed.knu.ua/images/stories/Napryamy_pidgotovky/Biotechnologiya/Navchalny_discipliny/Bacalavr/2021/2021_Technologichni_osnovi_mikrobiologichnich_virobniztv_compressed.pdf
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування науково-теоретичним та практичним матеріалом навчальних дисциплін, які викладаються студентам освітнього рівня «Бакалавр». 2. Знання теоретичних основ із загальної мікробіології, біохімії та математики 3. Володіти елементарними навичками опрацювання наукової літератури, вирішення задач, аналізу отриманого результату, роботи з матеріалами та обладнанням, що використовуються в біологічній лабораторії, базовими навичками роботи зі світлопольним мікроскопом.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Технологічні основи мікробіологічних виробництв» присвячена вивченню технологій різних мікробіологічних виробництв і мікроорганізмів, які використовуються у промисловості.Важливе місце відводиться висвітленню методів селекції промислових штамів мікроорганізмів, способів їх зберігання та культивування на різних видах сировини. Детально розглядаються технологічні схеми виробництва харчових продуктів і напоїв, синтезу біологічно активних речовин і лікарських засобів. Значна увага приділяється шляхам одержання харчового білка, пробіотиків, ферментних препаратів, бактерійних добрив, препаратів захисту рослин. Розглядаються питання використання мікроорганізмів у біогеотехнологіях. Вивчення технологій мікробіологічних виробництв є актуальним для розробки нових біотехнологій та вдосконалення існуючих.
Рекомендована та необхідна література
1. Сергійчук М.Г., Сківка Л.М., Сергійчук Т.М., Радченко О.С., Степура Л.Г., Сенчило? Н.В, Юмина Ю.М., Домбровська І.В., Рудик М.П., Моложава О.С., Позур В.В., Файдюк Ю.В. Мікробіологія Том 1. Підручник.- К.:ФОП Масляков, 2020, -500 с. 2. Степура Л.Г., Радченко О.С., Закономірності росту мікробних популяцій. Методичні рекомендації до спецпрактикуму “Закономірності росту мікроорганізмів ”.- Київ: ВПЦ “Київський університет”.- 2010.-38с 3 Гудзь С. П., Гнатуш С. О., Білінська І. С. Мікробіологія: Підручник: [для студ. вищ. навч. закл.]. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 360 с. 11
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні роботи, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 – РН1.1-3.1 – 20 балів/ 10 балів 2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.1- 3.1 – 20 балів/ 10 балів 3. Підсумкова контрольна робота - РН 1.1- 3.1 – 20 балів/ 10 балів 4. Лабораторні роботи (12 робіт) – РН 1.1-3.1 – 12 балів/ 6 бали (по 1 балу за кожну 5.Усні/письмові відповіді РН 1.1- 3.1 – 10 балів/ 5 балів 6. Реферат/доповідь – РН 3.1 – 18 балів /6 балів Підсумкове оцінювання у формі заліку
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”