Вибрані розділи трудового права і основ підприємницької діяльності

Освітня програма: ОПП Культурологія 2020

Структурний підрозділ: Філософський факультет

Назва дисципліни
Вибрані розділи трудового права і основ підприємницької діяльності
Код дисципліни
ОК 28
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
1. Мати навички критичного мислення, викладати у зрозумілий спосіб власні думки, здійснювати їх аргументацію. 15. Вільно спілкуватися з професійних питань усно та письмово державною та іноземними мовами з урахуванням мети спілкування та соціокультурних особливостей його контексту. 16. Визначати, формулювати та аргументувати власну громадянську та професійну позицію щодо актуальних суспільних питань.
Форма навчання
Попередні умови та додаткові вимоги
Опанування дисципліни базується на знаннях, отриманих студентами під час вивчення нормативних соціально-гуманітарних дисциплін відповідних галузей знань як то «Вступ до університетських студій», «Менеджмент соціокультурної діяльності» та ін. і спирається на знання, отримані з середньої школи за таким предметом як «Основи правознавства». В свою чергу, знання з даної дисципліни сприяють успішному вивченню дисциплін «Менеджмент культурних проектів та виставково-експозиційні практики», «Авторські права та інтелектуальна власність», а також виконанню курсових робіт та кваліфікаційної роботи.
Зміст навчальної дисципліни
Поняття, сторони та зміст трудового договору. Порядок укладення трудового договору. Зміна трудового договору. Правове регулювання робочого часу та часу, вільного від роботи Правове регулювання оплати та нормування праці. Правове регулювання охорони праці. Основи забезпечення комфортного виробничого середовища. Порядок припинення трудового договору. Відповідальність в трудовому праві. Загальні основи підприємництва. Організаційно-правові форми суб’єктів бізнесу. Установчі документи та порядок реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності Механізм створення власної справи Основи оподаткування підприємницької діяльності Менеджмент та маркетинг у підприємницькій діяльності Основи бухгалтерського обліку, фінансової звітності та управлінського аналізу Аналіз результатів фінансово-господарської діяльності
Рекомендована та необхідна література
1. Економіка підприємства: Навч. посіб. / А. В. Шегда, Т. М. Литвиненко, М. П. Нахаба та ін.; За ред. А. В. Шегди. - 2-ге вид., стер. - К.: Знання-Прес, 2002. - 335 с. 2. Основи підприємництва: Навч. посіб./ З.С. Варналій. - К.: Знання-Прес, 2002. - 239 с. 3. Білорус Т.В. Основи менеджменту: навч. посіб. / Т.В. Білорус. – К.: Атіка, 2009. – 160 с 4. Єріна А.М., Пальян З.О. Статистика: підручник /А.М. Єріна, З.О. Пальян. – К: КНЕУ, 2010. – 351 с. 4. Маркетинг: підручник / [Старостіна А. О., Гончарова Н. П., Каніщенко О.Л., Крикавський Є. В. та ін.] ; за заг. ред. А. О. Старостиної. – К. : Знання, 2009. –1070 с. 5. Мисака Г.В., Шарманська В.М. Бухгалтерський облік. Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 400 с. 6. Трудове право України: підручник / за заг. ред.. М.І. Іншина, М.Л. Костюка, В.П. Мельника. 2 вид., перерою і доп. К.: МП «Леся», 2016. 448 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, семінари, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Форми оцінювання студентів для частини «Вибрані розділи трудового права»: 1. Усне опитування під час семінарських занять – 10 балів / 6 балів 2. Вирішення ситуаційних задач – 10 балів / 6 балів 3. Контрольна робота №1– 10 балів / 6 балів 4. Виконання самостійної роботи (відеопрезентація) – 20 балів / 12 балів Форми оцінювання студентів для частини «Теоретичні та практичні основи підприємницької діяльності»: 1. Презентації - 10 балів/ 6 балів 2. Виконання практичних вправ - 10 балів/ 6 балів 3. Контрольна робота №2 - 10 балів / 6 балів 4. Виконання самостійної роботи (реферат) - 20 балів/12 балів Підсумкове оцінювання у формі заліку
Мова викладання
Українська