Екофізіологія рослин та здоров'я людини
Освітня програма: БІОЛОГІЯ (магістр) ЗАОЧНА
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Екофізіологія рослин та здоров'я людини
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПP3. Здійснювати злагоджену роботу на результат у колективі з урахуванням суспільних, державних i виробничих інтересів.
ПР9. Планувати наукові дослідження, обирати ефективні методи дослідження та ïx матеріальне забезпечення.
ПPI1. Проводити статистичну обробку, аналіз та узагальнення отриманих експериментальних даних із використанням програмних засобів та сучасних інформаційних технологій.
ПP27. Вміти використовувати існуючі, розробляти та впроваджувати нові методи досліджень та технології для розв'язання конкретної науково-теоретичної та/або прикладної задачі з ботаніки, фізіології та екології рослин.
Форма навчання
Заочна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати основні поняття з ботаніки, фізіології, біохімії та екології рослин.
2. Вміти самостійно застосовувати знання з фізіології, біохімії та екології рослин, виконувати лабораторні та практичні роботи, працювати з науково-методичною літературою.
3. Володіти елементарними навичками роботи з матеріалами та обладнанням, що використовуються в біологічній та хімічній лабораторіях
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Екофізіологія рослин та здоров'я людини» с складовою циклу підготовки фахівців освітнього рівня "Магістр" за освітньою програмою "Біологія" (спеціалізація "Біологія рослин"). Вона висвітлює вплив різних природних та антропогенних факторів на процеси метаболізму рослин, шляхи надходження діючих речовин в організм людини, ïx дію на фізіологічні процеси людського організму та дає змогу зрозуміти як за допомогою збалансованого раціонального харчування забезпечувати профілактику захворювань в умовах антропогенного забруднення. Під час вивчення дисципліни студенти знайомляться з альтернативними методами вирощування екологічно безпечної сільськогосподарської продукції, оптимальними агротехнічними прийомами при вирощуванні рослин в умовах закритого та відкритого ґрунту для зменшення накопичення ними токсичних i канцерогенних речовин; вчаться підбирати рослинні продукти, враховуючі ïx харчову та біологічну цінність для профілактики захворювань
Рекомендована та необхідна література
1. Гігієна харчування з основами нутріціології /за ред. В.І. Ципріяна. - К.: Здоров'я, 1999. -368
2. Гродзинський Д.М. Радіобіологія рослин / Д.М. Гродзинський - К: Наук.дyмкa, 1989. - 384
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції; лабораторні роботи; самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
1 Модульні контрольні робота (дистанційно)
2. Підсумкова модульна контрольна poбoта
3. Лабораторні роботи
- підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
Українською
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Оксана
Іванівна
Косик
Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”