Структурні основи функціонування білків та пептидів

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Структурні основи функціонування білків та пептидів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПРОЗ.Використовувати теорії і закони математики, фізики, хімії та інших наук для вирішення завдань сучасної біології. ПРО4. Розуміти основні терміни, концепції, принципи в галузі біологічних наук (в контексті структури і функції білків) і на межі предметних галузей. ПРО5. Використовувати знання і демонструвати до- тримання положень біологічної етики, біологічної безпеки і біологічного захисту. ПРО8. Демонструвати знання фундаментальних біологічних процесів, будови та функцій живих організмів. ПР15. Застосовувати у професійній діяльності методи визначення структурних та функціональних характеристик біологічних систем на різних рівнях організації. ПР16. Обирати методи, алгоритми планування та про- ведення польових, лабораторних, клініко-лабораторних досліджень, у т.ч. математичні методи та програмного забезпечення для проведення досліджень, обробки та представлення результатів.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування курсів «Хімія», « Загальна цитологія». «Хімія біоорганічна», «Біохімія». «Молекулярна біологія», «Біофізика». 2. Знання теоретичних основ органічної та біоорганічної хімій, фізико-хімічні основи явищ гідрофільності та гідрофобності та хімічних структур, що її забезпечують. 3. Вміти самостійно застосовувати попередньо отримані знання з молекулярної біології, біохімії, біофізики та ін. дисциплін, здійснювати пошук нових наукових даних, працю- вати з науково-методичною літературою,
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Структурні основи функціонування білків та пептидів» охоплює вивчення різних рівнів структурної організації білків, будови та функціонування найважливіших типів протеїнів - ферментативних, транспортних, фібрилярних, мембранних. Значну увагу приділено розгляду різних рівні структурної організації білкових молекул (на прикладі, глобінів), доменному принципу їх побудови та фундаментальності значення та функцій білків. Зокрема охоплено вивчення біохімічних і молекулярних механізмів каталізу, сучасних теорій взаємодії фермент-субстрат. Вивчаються особливості функціонування ферментів та їх класифікації, узагальнюються сучасні дані щодо їх структури та практичного застосування.
Рекомендована та необхідна література
1. D. L. Nelson, M.M. Cox Lehninger Principles of Biochemistry. - New York: W.Y.Freeman and Comp.- 2005- 1119p. 2. Fersht, Alan. Structure and Mechanism in Protein Science: A Guide to Enzyme Catalysis and Protein Folding. Kaissa Publications. Kindle Edition. D.E.Metzler Biochemistry. The chemical reactions of living cells.- Acad. Press.- 2003 - 1950p. 3. Ivet Bahar, Robert L. Jernigan, Ken A. Dill Protein Actions: Principles and Modeling. - Garland Science . - 2017. - 322с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: І. Модульна контрольна робота 1 — РН 1.1 - 1.5 - 20 балів/ 10 балів 2. Модульна контрольна робота 2 - РН 1.6 - 1.9-- 20 балів/ 10 балів 3. Модульна контрольна робота 3 - РН 21-23 - 10 балів/ 5 балів 3. Контрольні роботи - РН 1.1 - 3.1 - 10 балів /5 балів - підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біохімії
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”