Основи підприємництва

Освітня програма: Біотехнологія (магістр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Основи підприємництва
Код дисципліни
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
1 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПР02. Знати вітчизняне та міжнародне законодавство у сфері авторського права. Вміти захищати свою інтелектуальну власність та уникати порушень інтелектуальної власності інших осіб. ПР03. Здійснювати техніко-економічні розрахунки проектно-конструкторських рішень та аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки на коротко- та довгострокову перспективу. ПР08. Планувати та управляти науково-дослідними, науково-технічними та/або виробничими проектами у галузі біотехнології, базуючись на сучасних тенденціях розвитку науки, техніки та суспільства.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знання теоретико-методологічних та практичних засад формування, функціонування та регулювання підприємництва. 2. Знання теоретичних основ фінансів; економіки підприємств; економічної теорії, мікро- та макроекономіки. 3. Вміння оцінювати, аналізувати причини та наслідки зміни ринку, з урахуванням різних невизначених ситуацій. 4. Володіння елементарними навичками математичного моделювання, прогнозування, методами економічного аналізу, роботи в Excel.
Зміст навчальної дисципліни
Розкриваються особливості технології створення власної справи, державного регулювання підприємництва, основні напрями формування підприємницького капіталу та управління фінансами та оподаткування підприємницької діяльності, розглядається необхідність та важливість комерціалізації наукових розробок. Розглядаються існуючі проблеми і ризики вирішення завдань забезпечення ефективної підприємницької діяльності, аналізується економічна безпека підприємництва.
Рекомендована та необхідна література
1. Податковий кодекс Режим доступу:http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main. 2. Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні: Закон України від 22.03.2012 р., № 4618- VI. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua//cgi-bin/laws/main. 3. Бердар М. М. Модернізаційний стан підприємств харчової промисловості України в сучасних умовах: монографія. Чернігів: ЧНТУ, 2018. 340 с. 4. Бердар М.М. //Фінанси підприємств. Навч. Посіб 2-е вид. змін. та допов. - К.:ПАЛИВАДА, 2012. –464с. 5. Коваленко О.В. Основні етапи створення власної справи [Електронний ресурс] / О.В.Коваленко // Підприємництво та його організаційно-правові засади : навч. посібник. – Луганськ : Вид-во ДЗ “ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2013. – Тема 4.1. – Режим доступу: http://e-pidruchniki.com/content/537_41_Osnovni_etapi_stvorennya_vlasnoi_spravi.htm
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, практичні заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Контрольна робота з розділу 1 (тест): РН1.1 – 10 балів/5 балів. 2. Комплексна контрольна робота з розділу 2 (теоретичні питання, тестові завдання, визначення економічних категорій, практичне завдання): РН1.2, РН1.3 – 20 балів/10 балів. 3. Доповіді, доповнення, відповіді на питання: РН1.1, РН1.2, РН1.3 – 20 балів/10 бали. 4. Реферат: РН1.1, РН1.2, РН1.3, РН2.1 – 20 балів/10 балів. 5. Самостійні роботи (5 робіт): РН2.1, РН2.2, РН4.1 – 4бали/2бали за кожну. 6. Вирішення ситуаційної вправи (Case Study): РН2.1, РН2.2, РН4.1 – 10 балів/5 балів. Підсумкове оцінювання: у формі заліку
Мова викладання
українською

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни