Фікотехнологія та промислове культивування грибів

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (магістр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Фікотехнологія та промислове культивування грибів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
ПР08. Застосовувати під час проведення досліджень знання особливостей розвитку сучасної біологічної науки, основні методологічні принципи наукового дослідження, методологічний і методичний інструментарій проведення наукових досліджень за спеціалізацією. ПР12. Використовувати інноваційні підходи для розв’язання складних задач біології за невизначених умов і вимог. ПР14. Дотримуватись норм академічної доброчесності під час навчання та провадження наукової діяльності, знати основні правові норми щодо захисту інтелектуальної власності. ПР18. Моделювати об’єкти і процеси у живих організмах та їхніх компонентах із використанням математичних методів й інформаційних технологій. ПР19. Вирішувати науково-теоретичні, науково-дослідні та прикладні задачі біології відповідними методами.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати основи мікології, альгології, фізіології та біохімії рослин та грибів в рамках нормативних дисциплін, що викладались в попередні роки навчання. 2. Знати основи асептики та антисептики. 3. Вміти ідентифікувати гриби та водорості в об’ємі, що визначений нормативними та спеціальними дисциплінами, що викладались в попередні роки навчання. 4. Володіти навичками роботи в лабораторії, та основними правилами роботи з асептичними культурами.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Фікотехнологія та промислове культивування грибів» є дисципліною блоку вільного вибору студентів. Дисципліна є інтегральною біологічною дисципліною, що дає змогу сформувати уявлення про шляхи використання грибів та водоростей в господарській діяльності людини, опанувати методами масового культивування водоростей та грибів для потреб харчової та фармакологічної промисловості, для вирішення проблеми збереження зникаючих видів тощо.
Рекомендована та необхідна література
1. Andersen R.A. Algal culturing techniques. - Elsevier Academic Press, 2005. – 578 p. 2. Graham L.E., Wilcox L.W. Algae. – Prentice Hall. 2000. – 640 p. 3. Lee S., Shah Y. T. Biofuels and Bioenergy. – NW.: Taylor & Francis Group. 2013. – 301 p. 4. Jansen R.A. Second Generation Biofuels and Biomass. - Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag & Co. 2013. – 252 p. 5. Algae for Biofuels and Energy. Developments in Applied Phycology 5 / Ed. Borowitzka M. A. Moheimani N. R. - New York London: Springer. 2013. – 288 p. 6. Билай В.И. Основи загальної мікології. – Київ: Наукова думка,1980. – 360 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, практичні заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 (Тестування письмове) – РН 1.1 - РН 1,3, РН 2,6 – 20 балів/ 10 балів; 2. Презентація 1: РН 1.1, РН 1,3, РН3.1, РН 3.2– 10 балів/5 балів; 3. Модульна контрольна робота 2 (Тестування письмове) – РН 1.1 - РН 1,3, РН 2,6 – 20 балів/ 10 балів; 4. Презентація 2: РН 1.2, РН 1,4, РН3.1, РН 3.2 – 10 балів/5 балів; 5. Здача практичних робіт - РН 2.1-2.5, РН 3.1 – 28 балів/14 балів; 6. Реферат - РН 1.1. – 4.2. – 12 балів / 6 балів; - підсумкове оцінювання у формі диференційованого заліку
Мова викладання
Українська