Екофізіологія рослин та здоров’я людини

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (магістр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Екофізіологія рослин та здоров’я людини
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПР03. Здійснювати злагоджену роботу на результат у колективі з урахуванням суспільних, державних і виробничих інтересів. ПР09. Планувати наукові дослідження, обирати ефективні методи дослідження та їх матеріальне забезпечення. ПР11. Проводити статистичну обробку, аналіз та узагальнення отриманих експериментальних даних із використанням програмних засобів та сучасних інформаційних технологій. ПР19. Вирішувати науково-теоретичні, науково-дослідні та прикладні задачі біології відповідними методами. ПР27. Застосовувати існуючі, розробляти та впроваджувати нові методи досліджень та технології для розв’язання конкретної науково-теоретичної та/або прикладної задачі з ботаніки, фізіології та екології рослин.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати основні поняття з ботаніки, фізіології, біохімії та екології рослин. 2. Вміти самостійно застосовувати знання з фізіології, біохімії та екології рослин, виконувати лабораторні та практичні роботи, працювати з науково-методичною літературою. 3. Володіти елементарними навичками роботи з матеріалами та обладнанням, що використовуються в біологічній та хімічній лабораторіях.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Екофізіологія рослин та здоров’я людини» висвітлює вплив різних природних та антропогенних факторів на процеси метаболізму рослин, шляхи надходження цих речовин в організм людини, їх дію на фізіологічні процеси людського організму та дає змогу зрозуміти як за допомогою збалансованого раціонального харчування забезпечувати профілактику захворювань в умовах антропогенного забруднення. Під час вивчення дисципліни студенти знайомляться з альтернативними методами вирощування екологічно безпечної сільськогосподарської продукції, оптимальними агротехнічними прийомами при вирощуванні рослин в умовах закритого та відкритого ґрунту для зменшення накопичення ними токсичних і канцерогенних речовин; вчаться підбирати рослинні продукти, враховуючи їх харчову та біологічну цінність для профілактики захворювань.
Рекомендована та необхідна література
1. Гігієна харчування з основами нутріціології / за ред. В.І. Ципріяна. – К.: Здоров'я, 1999. –568 с. 2. Гродзинский Д.М. Радиобиология растений / Д.М. Гродзинский - К.: Наук.думка, 1989. – 384 с. 3. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник/ Т.М.Димань, Т.Г.Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с. 4. Таран Н.Ю., Косик О.І., Оканенко О.А., Бацманова Л.М. Ліпіди рослин. - К.: Ленвіт, 2006.- 104с. 5. Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. – К.: Лібра, 1999. – 272 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції; лабораторні роботи; самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Наукова доповідь з презентацією 1: РН 3.1, РН 4.1 – 10 балів/5 балів 2. Захист лабораторних робіт з теми 1: РН 1.1, РН 1.2, РН 2.1, РН 2.2 – 6 балів/3 бали 3. Контрольна робота з теми 1: РН 1.1, РН 1.2 – 14 балів/7 балів 4. Наукова доповідь з презентацією 2: РН 3.1, РН 4.1 – 10 балів/5 балів 5. Захист лабораторних робіт з теми 2: РН 1.2, РН 1.3, РН 2.1, РН 2.2 – 6 балів/3 бали 6. Контрольна робота з теми 2: РН 1.2, РН 1.3 – 14 балів/7 балів Підсумкове оцінювання: у формі іспиту.
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”