Мікроекономіка

Освітня програма: Освітньо-професійна програма "Менеджмент організацій"

Структурний підрозділ: Економічний факультет

Назва дисципліни
Мікроекономіка
Код дисципліни
ОК 1.10
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПРН 4. Демонструвати навички виявлення проблем та обґрунтування управлінських рішень. ПРН 10. Мати навички обґрунтування дієвих інструментів мотивування персоналу організації. ПРН 12. Оцінювати правові, соціальні та економічні наслідки функціонування організації.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати зміст основних економічних дисциплін. 2. Вміти готувати презентації. 3. Володіти елементарними навичками публічних виступів.
Зміст навчальної дисципліни
Розкриваються концептуальні основи функціонування підприємства, ринкових відносин та поведінки споживачів. Аналізується виробнича діяльність суб’єктів господарювання з урахуванням попиту споживача, його доходів, уподобань, корисності, теорії виробництва та теорії споживчого вибору. Розглядаються такі основні теми: поведінка економічних суб'єктів і механізм прийняття рішень за обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання; теорії граничної корисності та поведінки споживача; попит, пропозиція; мікроекономічна модель підприємства; варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника; витрати виробництва; ринки досконалої та не досконалої конкуренції; загальна ринкова рівновага та економіка добробуту; інституціональні аспекти ринкового господарства.
Рекомендована та необхідна література
1. Мікроекономіка: Підручник / За ред.. В.Д. Базилевича. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 679 с. 2. Мікроекономіка: практикум: навч. посіб. / За ред.. В.Д. Базилевича. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2010. – 491 с. 3. Базилінська О. Мікроекономіка: навчальний посібник. – К.: Центр навч.літератури, 2019.- 352 с. 4. Веріан Г.Р. Мікроекономіка: проміжний рівень. Сучасний підхід / Пер. з англ. С. Слухая – К.: Лібра, 2006. – 632 с. 5. Слухай С. В. Словник-довідник базових термінів та понять з мікроекономіки. – К.: 2015. – 256 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Інформаційно-інноваційне: лекції з використанням дистанційних технологій, семінарські заняття, самостійна робота, консультації, аналіз практичних ситуацій, виконання та презентація індивідуально-творчих завдань, тренінги: «Аналіз і оцінка рівня монополізації ринку товару (за даними аналітичних досліджень ринку кондитерських виробів в Україні)»; «Мікроекономічний аналіз попиту і пропозиції на ринку товарів (за статистичними даними про ціни та обсяги попиту і пропозиції на певному ринку товарів)».
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 60 балів максимум / 36 балів мінімум 1. Контрольна робота по змістовному модулю 1: РН 1.1.— Мах. 10 балів/ Міn. 7 балів. 2. Контрольна робота по змістовному модулю 2: РН 1.2, РН 2.1, РН 2.2 – Mах.10 балів / Min. 6 балів. 3. Презентація дослідницької роботи: РН: 1.1, 2.1, 2.3, 3.1, 3.2, 3.3. – Max 10 балів/ Min 5 балів. 4. Експрес-контроль: РН1.1, РН 2.2, РН 4 – Max. 10 балів / Min. 8 балів Підсумкове оцінювання у формі іспиту.
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра економічної теорії, макро- і мікроекономіки
Економічний факультет