Економіка туристичного підприємства
Освітня програма: Туризм (ОС Бакалавр, денна)
Структурний підрозділ: Географічний факультет
Назва дисципліни
Економіка туристичного підприємства
Код дисципліни
ДВС.02.06
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2024/2025
Семестр / Триместр
1 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
сформувати компетентності: загальні – ЗК9. Вміння виявляти,
ставити і вирішувати проблеми; ЗК12. Навички міжособистісної взаємодії; фахові
компетентності – ФК21. Здатність розробляти, просувати, реалізовувати та організовувати
споживання туристичного продукту; ФК27. Здатність до співпраці з діловими партнерами і
клієнтами, уміння забезпечувати з ними ефективні комунікації; ФК30. Здатність працювати з
документацією та здійснювати розрахункові операції суб'єктом туристичного бізнесу; ФК33.
Здатність прогнозувати наслідки власної підприємницької діяльності на основі отриманих
знань, набутих умінь та навичок.
Форма навчання
Попередні умови та додаткові вимоги
формування базових знань з організації та функціонування
туристичного підприємства в національній економіці. Курс покликаний сформувати у
студентів компетентності щодо розуміння нормативно-правових основ туристичної
діяльності в Україні; особливостей реєстрації та управління різними видами підприємств
туристичної галузі, договірних відносин між суб'єктами туристичного ринку, вміння
планування та прогнозування діяльності туристичних підприємств, аналізу ключових
економічних показників діяльності бізнес-одиниць у сфері туризму.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Економіка туристичного підприємства» спрямована на
формування у студентів знань та навичок, необхідних для ефективного управління
економічними процесами у сфері туризму. Курс охоплює основні аспекти економіки
підприємств туристичної галузі, включаючи особливості фінансового планування,
бюджетування, обліку витрат і доходів, а також управління ресурсами. Студенти розглянуть
специфіку туристичного ринку, основи ціноутворення на туристичні послуги, види витрат та
їх вплив на рентабельність туристичних компаній. Програма також включає аналіз факторів,
які впливають на конкурентоспроможність підприємства та способи мінімізації ризиків в
туристичній галузі.
Вивчення дисципліни допоможе майбутнім фахівцям у сфері туризму зрозуміти
економічні аспекти функціонування туристичного підприємства та здобути практичні знання
для прийняття управлінських рішень.
Рекомендована та необхідна література
Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р., No 436-IV Електронний ресурс. –
Режим доступу: zakon.rada.gov.ua. –
2. Дядечко Л.П. Економіка туристичного бізнесу: підручник.- К.: Центр учбової
літератури, 2007. - 224 с.
3. Економіка підприємства: Навчальний посібник/ Г.М. Филюк, Л.А. Мартинюк.- Київ:
Центр поліграфії «Компринт», 2023.- 480 с.
4. Економіка підприємства: робочий зошит для студентів економічних спеціальностей /
Микитюк О.П., Тарасенко Л.О., Вірченко В.В. Київ. Наукова столиця, 2025. 100 с.
5. Економіка підприємства: [Підручник]/ Г.М. Филюк, Л.А. Мартинюк. – Київ: ЦП
«Компринт», 2025 – 677 с.
6. Економіка туризму : підручник / В. Ю. Світлична, С. А. Александрова ; Харків. нац. ун-
т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022. – 167 с
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекцій
Практичні
Консультації
Самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
1. Тестування(РН1; 2.1) (міn: 0*5=0 балів; мах: 1*5=5 балів)
2. Опитування (РН1; 2.1; 3.1) (міn: 1*3=3 балів; мах: 1*5=5 балів) , доповнення- 1 бал.
3. Розв’язування практичних задач та кейсів (РН 1; 2.1; 3.1; 4.1) (міn: 1*2=2 бали; мах: 1*5=5
балів)
4. Модульна контрольна робота (РН 1;2.1;4.1)( За темами 1-12)= (міn: 0 балів; мах: 20 балів)
Модульний контроль: 50%- МКР, 50 % кількість балів . набраних на практичних.
5. Захист звіту з виконання завдань для самостійної роботи студента (РН 1; 2.1;3.1;4.1 (міn:
4*1=4 балів; мах: 4*5=20 балів)
Мова викладання
Українська
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни