Економіка культури

Освітня програма: ОНП Культурологія 2020

Структурний підрозділ: Філософський факультет

Назва дисципліни
Економіка культури
Код дисципліни
ВБ 1.2
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2023/2024
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
5. Організовувати та підтримувати комунікації з органами влади, науково-дослідними установами, інформаційно-аналітичними службами, засобами масової інформації з питань культури. 6. Вільно спілкуватися державною та іноземною мовами усно і письмово для обговорення професійних питань, презентації результатів досліджень та проектів 7. Оцінювати історичні здобутки та новітні досягнення культурології. 8. Приймати ефективні рішення щодо розв’язання складних задач і практичних проблем культурного розвитку суспільства. 9. Організовувати й управляти діяльністю закладів культури та відповідними структурними підрозділами підприємств і установ. 10. Мати навички вироблення та ухвалення рішень з управління закладами та установами культури чи відповідними структурними підрозділами у непередбачуваних робочих та/або навчальних контекстах 11. Мати навички організації та керівництва професійним розвитком осіб та груп у галузі культури.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. До початку вивчення цього курсу студенти мають знати основи підприємництва і менеджменту у сфері культури, відпочинку та розваг. 2. Вміти збирати та інтерпретувати інформацію щодо феноменів та явищ культури, культурних процесів і подій; застосовувати основні терміни і категорії щодо організації бізнесу у сфері культури, відпочинку та розваг; використовувати загальні й спеціальні методи та інструменти дослідження, необхідні для вирішення проблем культурології. 3. Володіти навичками наукового дослідження та управління інформацією; критичного ставлення та прогнозування стосовно політичних, економічних, культурно-мистецьких подій та явищ; практичного використання професійно-профільних знань, умінь і навичок.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна «Економіка культури» знайомить студентів з економічними засадами організації бізнесу у сфері культури, відпочинку та розваг. Розглядаються організаційні та правові засади підприємницької діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг. Вивчаються особливості економічного планування діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг. Розкриваються сутність, види й аналіз ефективності використання основних й оборотних активів суб’єктів господарювання у сфері культури. Проводиться ознайомлення із сутністю, класифікацією й обліком витрат суб’єктів господарювання у сфері культури. Розглядається методика визначення фінансових результатів господарської діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг. Вивчаються організаційно-економічні засади інвестування бізнесу у сфері культури, відпочинку і розваг.
Рекомендована та необхідна література
1. Яркіна Н.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. / Н.М. Яркіна. – Вид. 2-ге перероб. і доп. – К. : Видавництво Ліра-К, 2017. – 600 с. 2. Господарський кодекс України: наук-практ. коментар / [авт. кол.: С.В.Ківалов, О. І. Харитонова, Є. О. Харитонов]; за ред. О.І.Харитонової. – Х.: Одіссей, 2012. – 832 с. 3. Бойчик І. М. Економіка підприємства: навч. посіб. /І.М.Бойчик.– К. : Атіка, 2012. – 543 с. 4. Филюк Г.М. Економіка підприємства: тренінг-курс / Г.М. Филюк, О.В.Піменова, Т. В.Кравченко, А. М. Магомедова // К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський Університет», 2017. – 280с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Оцінювання семестрової роботи: 1. Розв’язання розрахунково-аналітичних завдань і ситуаційних вправ: 18 / 30 балів 2. Самостійна робота (розробка оперативного фінансового плану): 15 / 25 балів 3. Самостійна робота (розробка бізнес-плану): 15/ 25 балів Семестрову кількість балів формують бали, отримані студентом у процесі засвоєння матеріалу з усього навчального курсу. Загальна оцінка за семестр складається із балів, отриманих за аудиторну роботу (розрахунково-аналітичні завдання, ситуаційні вправи) і за самостійні роботи (розробка фінансового плану та бізнес-плану). Всі види робіт за семестр мають у підсумку: - в максимальному вимірі 80 балів - в мінімальному вимірі 48 балів Підсумкова контрольна робота в письмовій формі - 12 / 20 балів Залік виставляється за результатами роботи студента впродовж усього семестру і не передбачає додаткових заходів оцінювання.
Мова викладання
українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни