Кінетичні і ферментативні методи аналізу

Освітня програма: Хімія (Магістр)

Структурний підрозділ: Хімічний факультет

Назва дисципліни
Кінетичні і ферментативні методи аналізу
Код дисципліни
ВБ.1.06
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2023/2024
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Р2. Глибоко розуміти основні факти, концепції, принципи і теорії, що стосуються предметної області, опанованої у ході магістерської програми, використовувати їх для розв’язання складних задач і проблем, а також проведення досліджень з відповідного напряму хімії. Р3. Застосовувати отримані знання і розуміння для вирішення нових якісних та кількісних задач хімії. Р9. Збирати, оцінювати та аналізувати дані, необхідні для розв’язання складних задач хімії, використовуючи відповідні методи та інструменти роботи з даними. Р14. Інтерпретувати експериментально отримані дані та співвідносити їх з відповідними теоріями в хімії.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Знати основи аналітичної хімії, хімічних і фізико-хімічних методів аналізу, статистичної обробки результатів аналізу. Володіти основами неорганічної, фізичної, органічної та біологічної хімії, математики і комп’ютерних методів обробки експериментальних даних. Володіти основними навичками роботи в аналітичній лабораторії.
Зміст навчальної дисципліни
Курс "Кінетичні і ферментативні методи аналізу" присвячений вивченню основних понять та положень кінетичних, зокрема каталіметричних і хемілюмінесцентних, і ферментативних методів аналізу, способів вимірювання аналітичного відгуку швидких і повільних реакцій у закритих та відкритих системах, розгляду основних чинників, що впливають на швидкість реакції, основ диференційних, інтегральних та модифікованих методів, їхніх метрологічних характеристик, основних галузей застосування кінетичних методів аналізу. Розглядається характеристика ферментативних методів аналізу і їхнє застосування для визначення органічних і неорганічних сполук – субстратів і інгібіторів різних ферментів.
Рекомендована та необхідна література
1.Crouch S.R., Scheeline A., Kirkor E.S. Kinetic Determination and Some Kinetic Aspects of Analytical Chemistry// Anal.Chem. 2000, 72.53R-70R. 2.Elemental Speciation. New Approaches for Trace Element Analysis / Ed. J.A.Caruso, K.L.Sutton, K.L. Ackley-Elsevier, 2000.- 650 p. 3.Nomenclature of kinetic methods of analysis (IUPAC Recommendations 1993) // Pure & App. Chem. - 1993. - Vol. 65, No. 10 - P. 2291-2298.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні роботи
Методи та критерії оцінювання
Семестровий контроль включає написання 2 контрольних робіт, 1 реферату. Оцінювання здійснюється за 100-бальною системою. Мінімальна кількість балів за семестр - 60 балів.
Мова викладання
Українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Ростислав Петрович Линник
Кафедра аналітичної хімії
Хімічний факультет

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра аналітичної хімії
Хімічний факультет