Дієтологія в спорті

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Дієтологія в спорті
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Демонструвати спілкування в діалоговому режимі з колегами та цільовою аудиторією, ведення професійної наукової дискусії, письмово відображувати та презентувати результати своїх досліджень українською мовою. Використовувати теорії і закони фізики, хімії, біології та інших наук для вирішення актуальних завдань в галузі спортивного харчування. Розуміти основні терміни та поняття щодо наукових основ харчування спортсменів. Демонструвати знання про види та основні положення особливості харчування спортсменів юного віку та на різних етапах циклу тренувань. Демонструвати знання розвантажувальної дієтотерапії (голодування). Встановлювати закономірності виникнення фізіологічних (метаболічних) порушень стану здоров’я спортсмену, викликаних недотриманням принципів спортивної дієтології.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування навчальних дисциплін «Харчова хімія», «Фізіологія людини», «Обмін речовин», «Технологія харчових продуктів». Вміння самостійно застосовувати знання із фізіології людини, харчової хімії, технології харчових продуктів та ін. навчальних дисциплін для рішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. Володіння елементарними навичками порівняльного та органолептичного аналізів.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Дієтологія в спорті» є складовою програми професійної підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» за освітньою програмою «Дієтологія». «Дієтологія в спорті» є вибірковою дисципліною, що висвітлює питання особливостей збалансованого, раціонального, адекватного, оптимального харчування спортсменів, згідно з їх фізіологічними потребами, направленими на підвищення фізичної працездатності людини, стійкості до відомих за обсягом та інтенсивністю фізичних навантажень на різних етапах тренувального циклу. Ознайомлює з особливостями дієт спортсменів різних видів спорту, можливим впливом харчування на корекцію стану здоров’я людей із професійними спортивними травмами та наслідками активного спортивного життя. Дисципліна покликана висвітлити механізми впливу спеціального професійного спортивного харчування на здоров’я спортсменів та якість їх життя.
Рекомендована та необхідна література
Основи спортивного харчування: навчально-методичний посібник / укл. :П. І. Горюк, А. В. Гакман. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2018. – 74 с
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні заняття, консультації, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Модульні контрольні роботи, реферативні роботи, оформлення результатів лабораторних робіт, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання у формі іспиту.
Мова викладання
українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”