Технологічні основи мікробіологічних виробництв
Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ДЕННА
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Технологічні основи мікробіологічних виробництв
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Р01. Розуміти соціальні та економічні наслідки
впровадження новітніх розробок у галузі біології
у професійній діяльності.
ПР02. Застосовувати сучасні інформаційні
технології, програмні засоби та ресурси Інтернету
для інформаційного забезпечення професійної
діяльності.
ПР03. Планувати, виконувати, аналізувати дані і
презентувати результати експериментальних
досліджень в галузі біології.
ПР09. Дотримуватися положень біологічної
етики, правил біологічної безпеки і біологічного
захисту у процесі навчання та професійній
діяльності.
ПР22. Поєднувати навички самостійної та
командної роботи задля отримання результату з
акцентом на доброчесність, професійну
сумлінність та відповідальність за прийняття
рішень.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування науково-теоретичним та практичним матеріалом
навчальних дисциплін, які викладаються студентам освітнього рівня
«Бакалавр».
2. Знання теоретичних основ з біохімії, цитології, мікробіології, фізіології.
3. Вміти самостійно застосовувати знання з мікробіології, працювати з
науково-методичною літературою
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна є вибірковоюта присвячена вивченню технологій різних
мікробіологічних виробництв і мікроорганізмів, які використовуються у
промисловості. Важливе місце відводиться висвітленню методів селекції промислових
штамів мікроорганізмів, способів їх зберігання та культивування на різних видах
сировини. Детально розглядаються технологічні схеми виробництва харчових
продуктів і напоїв, синтезу біологічно активних речовин і лікарських засобів. Значна
увага приділяється шляхам одержання харчового білка, пробіотиків, ферментних
препаратів, бактерійних добрив, препаратів захисту рослин. Розглядаються питання
використання мікроорганізмів у біогеотехнологіях. Вивчення технологій
мікробіологічних виробництв є актуальним для розробки нових біотехнологій та
вдосконалення існуючих.
Рекомендована та необхідна література
1. Гудзь С. П., Гнатуш С. О., Білінська І. С. Мікробіологія: Підручник: [для студ.
вищ. навч. закл.]. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. –
360 с.
2. Козлова І.П., Радченко О.С., Степура Л.Г., Кондратюк Т.О., ПіляшенкоНовохатній А.І. Геохімічна діяльність мікроорганізмів та її прикладні аспекти:
Навч. Посібник.- Наук. думка, 2008.- 528 с.
3. Сергійчук М.Г., Сківка Л.М., Сергійчук Т.М., Радченко О.С., Степура Л.Г.,
Сенчило Н.В, ЮминаЮ.М.,Домбровська І.В., Рудик М.П., Моложава
О.С.,Позур В.В., Файдюк Ю.В. Мікробіологія Том 1. Підручник.- К.:ФОП
Масляков, 2020, -500 с.
4. Слободян В.О. Основи біотехнології: Навч. посіб. / Ін-т менеджменту та
економіки. - Івано-Франківськ, 2002. - 188 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції,
самостійна
робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання:
1. Модульна контрольна робота 1 – РН1.1 – 3.1 – 20 балів/ 10 балів
2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.1 – 3.1- 20 балів/ 10 балів
3. Реферат/ доповідь – РН 3.1– 10 балів / 5 балів
4. Усні/письмові відповіді – РН1.1- 3.1– 10 балів / 5 балів
- підсумкове оцінювання у формі іспиту
Мова викладання
Українська
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Лариса
Григорівна
Степура
Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”