Культура господарювання українців

Освітня програма: Історія України та культурна антропологія (з поглибленим вивченням іноземних мов)

Структурний підрозділ: Історичний факультет

Назва дисципліни
Культура господарювання українців
Код дисципліни
ВК 2.5
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
5 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
Знати термінологічно-понятійний апарат дисципліни. Знати історію зародження та розвитку найдавніших технологій та їх вплив на еволюції людської спільноти. Знати основні підходи у вивченні. матеріальної культури в світі та Україні. Знати головні віхи в історіографії проблеми. Вміти застосовувати методи історичної реконструкції при вивченні матеріальної культури. Вміти порівнювати господарсько-культурні типи різних регіонів на основі джерел з матеріальної культури. Вміти застосовувати на практиці такі методи етнографічної роботи: спостереження, фондування музейних колекцій та інші. Готувати та ухвалювати рішення стосовно рекомендацій із збереження матеріальної або нематеріальної спадщини українського народу.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Знати Форми господарювання та їх зв'язок із господарсько - культурними комплексами. Володіти термінами та поняттями. Знати та вміти аналізувати найбільш поширені джерела із вивчення матеріальної історії українців. Вміти проводити самостійно етнографічні дослідження в «полі». Уміти самостійно описувати та фіксувати побутові та виробничі процеси, систематизувати етнографічні матеріали. Володіти елементарними навичками аналізу суспільних явищ, джерельної критики, історичного аналізу, встановлення причинно-наслідкових зв’язків, підготовки аналітичних матеріалів та презентацій.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна вільного вибору студентів «Культура господарювання українців» є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньокваліфікаційного рівня «бакалавр», які обрали спеціалізацію «етнологія». Ця дисципліна безпосередньо пов’язана з нормативними курсами «Історія України», «Українська етнологія», «Зарубіжна етнологія» та спрямована на формування у студентів комплексного уявлення про побут та господарське життя населення України. Мета дисципліни – полягає у вивченні студентами основ культури господарювання населення України від найдавніших часів, до збережених або відтворених реліктових форм. В ході вивчення дисципліни студенти знайомляться із історію та методикою вивчення матеріальної культури у світовій та українській етнології, навчаються працювати із етнографічними польовими матеріалами, проводять власні мікродослідження. Мета дисципліни також полягає у ознайомленні із системою життєзабезпечення який базується на багатовіковому досвіді адаптації українців до навколишнього ландшафту.
Рекомендована та необхідна література
Артюх Л. Традицційна українська кухня в народному календарі. – К., 2009 Глушко М. Історія народної культури українців: навч. посіб. – Львів 2014. Білан М., Стельмащук Г. Українській стрій.- Львів, 2000 Горленко В., Бойко Д., Куницький О. Народна землеробська техніка українців. Історико-етнографічна монографія. – К., 1971. Гошко Ю. Промисли й торгівля в українських Карпатах. – К., 1991. Данилюк А. Українська хата. – К., 1991. Українці: історико-етнографічна монографія у двох книгах / за наук. ред. А.Пономарьова. – Опішне, 1999 Українська етнологія: навч.посібник./ за ред.. В. Борисенко. – К., 2007.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Завдання (навчальні цілі): полягають формуванні у студентів цілісної картини про систему культурної адаптації етносів, розкритті шляхів еволюційних змін у розвитку технологій, які поширювалися на території України протягом віків, вмінні самостійно оцінювати адаптивність етносу до навколишніх умов через аналіз його системи життєзабезпечення У результаті вивчення дисципліни студенти повинні засвоїти елементи науково-дослідної роботи, вміти описувати та досліджувати різні аспекти матеріальної культури, вміти фіксувати явища культури, використовуючи «польові» методи етнології, розробляти питальники, проводити натурні обміри об’єктів матеріальної культурної спадщини. Навчальна дисципліна «Культура господарювання українців» сприяє виробленню у студентів професійних навичок, необхідних для роботи у сфері освіти, культури, охорони культурної спадщини та організації просвітницької діяльності.
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: Контрольна робота з тем. Реферат з тем. Оцінювання роботи під час семінарських занять. Підсумкове оцінювання: форма оцінювання – іспит; максимальна кількість балів, які може отримати студент – 40 балів; оцінюються такі результати навчання студента: вміння аналізувати сутність туризму як явища, основою якого є історико-культурна спадщина; історії та культури народів світу як мотивації пізнання та туристичних подорожей; економічних аспектів використання історико-культурної спадщини в туризмі та інші. Форма проведення іспиту – письмова, види завдань – завдання, які потребують розгорнутих відповідей; - мінімальний пороговий рівень екзаменаційної оцінки, за якої іспит вважається складеним – 24 бали. Необхідна умова допуску до іспиту: студент не допускається до іспиту, якщо під час семестру набрав менше ніж 20 балів (критично-розрахунковий мінімум). Рекомендований мінімум допуску до іспиту 36 балів.
Мова викладання
українська