ЗЕЛЕНИЙ АГРАРНИЙ ТУРИЗМ
Освітня програма: Етнологія
Структурний підрозділ: Історичний факультет
Назва дисципліни
ЗЕЛЕНИЙ АГРАРНИЙ ТУРИЗМ
Код дисципліни
ВК 1.4
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Знати основні поняття та визначення дисципліни, класифікацію та особливості зеленого аграрного туризму.
Знати особливості та сутність зеленого аграрного туризму як виду туризму.
Знати географічні центри, де зосереджені зелені аграрні туристичні об’єкти України та світу.
Вміти представити та презентувати основні об’єкти зеленого аграрного туризму як туристичні атракції, визначити його основні переваги, проблеми та сучасні організаційні можливості.
Вміти вільно використовувати отримані теоретичні знання у галузі зеленого аграрного туризму для створення туристичних продуктів.
Прийняти і обґрунтувати рішення щодо пропозицій з використання аграрних туристичних об’єктів у туризмі та нести відповідальність за пропозиції та рекомендації з розробки турпродуктів з зеленого аграрного туризму.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Знати: - основні поняття та визначення туризму; - основи з організації туризму; - основи краєзнавства та етнології; - основні методологічні принципи створення туристичного продукту.
Вміти: - критично аналізувати різноманітну інформацію, самостійно підбирати літературу та працювати з джерелами; - використовувати методологію туристичних досліджень.
Володіти: - здатністю до абстрактного мислення, аналізу, синтезу; - готовністю до саморозвитку, самореалізації, використання творчого потенціалу;
- готовністю до публічного виступу за фахом, доводити власні висновки, пропозиції, аргументи.
Зміст навчальної дисципліни
Науковий екскурс в особливості організації туристичних подорожей до сільської місцевості. Аграрний зелений туризм розглядається як складова частина сучасної індустрії туризму, здатна надавати послуги щодо ознайомлення не тільки з сільськогосподарською діяльністю, але й з традиціями та звичаями українського села. Досліджуються особливості щодо організації агрооселі та покращення соціально-економічного стану сіл, відзначаються перспективи розвитку зеленого аграрного туризму в Україні. Акцентується увага на мотивуванні для відвідування того чи іншого села, де вагому роль відіграють традиції та громада. Представлено також світовий досвід у організації аграрного зеленого туризму, адже майже усі країни світу проводять заходи щодо приваблення туристичних потоків до сільської місцевості.
Мета дисципліни – сформувати у студентів необхідні знання щодо організації туристичних подорожей до сільської місцевості, створення цілісної уяви про зелений аграрний туризм, який безпосередньо пов’язаний із селянським (фермерським) господарством, що одночасно надає послуги з ознайомлення із сільськогосподарською діяльністю, традиціями та звичаями регіону.
Рекомендована та необхідна література
Васильєв В. Маркетинг у сільському туризмі: метод. посіб. / В. Васильєв. В. Триліс. К. Семененко. — Вип. 4.- О. : 2009. — 58 с.
Васильєв В. Світовий досвід організації сільського туризму: метод. посіб. /В. Васильєв. П. Горішевський. Ю. Зінько та ін. — Вип. 1.- О. : 2009. — 54 с.
Герасименко В.Г. Аграрний туризм як вид підприємництва /В.Г. Герасименко. С.Г. Нездоймінов. — О. : Пальміра. 2011. — 178 с.
Горішевський П. А. Сільський зелений туризм: організація надання послуг гостинності / П. А. Горішевський. В. П. Васильєв. Ю. В. Зінько. — Івано-Франківськ : Місто Н.В.. 2003. — 144 с.
Зінько Ю.В. Сільський туризм : навч. посіб. / Ю.В.Зінько, М.И. Рутинський. — К. : Знання, 2006. — 271 с.
Липчук В.В. Агротуризм: організаційно-економічні засади розвитку / В. В. Липчук. Н. В. Липчук. — Л. : СПОЛОМ. 2008. — 160 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Завдання (навчальні цілі): формування необхідних знань з організації зеленого аграрного туризму. У результаті вивчення курсу студенти повинні засвоїти основні поняття та визначення дисципліни; класифікувати та виділяти особливості зеленого аграрного туризму; зрозуміти місце зеленого аграрного туризму в системі глобального туризму; аналізувати діяльність центрів зеленого аграрного туризму в Україні та у світі; вміти представити та презентувати об’єкти зеленого аграрного туризму як туристичні атракції, а також визначати основні переваги, проблеми та сучасні організаційні можливості зеленого аграрного туризму.
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання:
Контрольна робота (тест): РН 1.1, 1.2, 1.3 — 30 балів / 18 балів.
Презентація з перевірки самостійної роботи: РН 1.2, 2.1, 2.2 – 10 балів / 8 балів.
Оцінювання роботи під час семінарського заняття ЗМ 1: РН 1.2, 1.3, 2.2 – 40 балів / 22 бали.
Підсумкова контрольна робота (залік) РН 2.2, 4.1 – 20 балів / 12 балів.
Примітка: максимальний бал / пороговий бал для отримання позитивної оцінки.
Підсумкове оцінювання – залік.
Мова викладання
українська
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Марія
Григорівна
Казьмирчук
Кафедра етнології та краєзнавства
Історичний факультет
Історичний факультет
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра етнології та краєзнавства
Історичний факультет