Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів
Освітня програма: Біотехнологія (магістр) ДЕННА
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПР01. Вміти здійснювати патентний пошук, знаходити та обробляти необхідну науково-технічну інформацію; самостійно складати заявку на винахід.
ПР02. Знати вітчизняне та міжнародне законодавство у сфері авторського права. Вміти захищати свою інтелектуальну власність та уникати порушень інтелектуальної власності інших осіб.
ПР03. Здійснювати техніко-економічні розрахунки проектно-конструкторських рішень та аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки на коротко- та довгострокову перспективу.
ПР04. Вміти обирати та застосовувати найбільш придатні методи математичного моделювання та оптимізації при розробленні науково-технічних проектів.
ПР05. Знати молекулярну організацію та регуляцію експресії генів, реплікації, рекомбінації та репарації, рестрикції та модифікації генетичного матеріалу у про- та еукаріотів, стратегію створення рекомбінантних ДНК для цілеспрямованого конструювання біологічних агентів.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішно опанувати науково-теоретичний та практичний матеріал комплексу навчальних дисциплін освітнього рівня «Бакалавр».
Знати теоретичні основи мікробіології, генетики, біохімії, молекулярної біології та базові методи біологічних досліджень.
Вміти працювати з інформаційними базами даних, самостійно опрацьовувати науково-методичну літературу.
Вміти застосовувати матеріали та лабораторне обладнання в наукових дослідженнях.
Володіти методами аналітичної оцінки результатів біологічних досліджень для вирішення конкретної науково-практичної задачі.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна «Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів» охоплює теоретичні та практичні аспекти процесів, пов’язаних з основними досягненнями промислової мікробіології, питаннями вибору продуцентів, методів їх культивування у виробничих умовах, добору живильних середовищ, одержання комерційно коштовних продуктів мікробного синтезу, що можуть бути використаними у різних галузях промисловості та сільського господарства.
Рекомендована та необхідна література
1. Comprehensive Biotechnology 3rd еdition /Ed. Murray Moo-Young. - Elsevier B.V., 2019.
2. Manual Industrial Microbiology and Biotechnology /Eds.Baltz R.H., Davies J.E., Demain A.L. – ASN Press, Washington, 2010. -766 p.
3. Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments and Antioxidants /Ed. VandammeE. J., Revuelta J. L..- John Wiley & Sons, 2016 . - 578 р.
4. Amino Acid Fermentation /Ed. Atsushi Yokota, Masato Ikeda. - Springer Japan KK, 2017. – 380 р.
5. Theoretical and Methodological Basis of Continuous Culture of Microorganisms /Ed. Ivan Málek, ZdeněkFenel. - Elsevier, 2013. - 656 р.
6. Synthesis of β-Lactam Antibiotics: Chemistry, Biocatalysis & Process Integration / Ed.A. Bruggink. -Springer-Science+Business Media, B.V., 2001.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, практичні заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання:
1. Модульна контрольна робота 1 – РН 1.1., 1.2. – 15 балів/ 7,5 балів.
2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.3., 1.4. – 15 балів/ 7,5 балів.
3. Звіти по практичним заняттям – РН 2.1-2.3., 3.1. – 20 балів/ 5 балів.
4. Опитування – РН 2.1-2.3., 3.1., 4.1 – 10 балів/ 5 балів.
Підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
українською
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Ірина
Володимирівна
Домбровська
Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”