Структура та функції пептидів та білків

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Структура та функції пептидів та білків
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
6 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПРО3. Використовувати теорії і закони математики. фізики, хімії та інших наук для вирішення завдань сучасної біології ПРО4. Розуміти основні терміни, концепції, принципи в галузі біологічних наук ( в контексті структури і функції білків) ПРО7. Демонструвати знання про структурну організацію біологічних систем на молекулярному рівні організації. ПР15. Застосовувати у професійній діяльності методи визначення структурних та функціональних характеристик біологічних систем па різних рівнях організації. ПР17. Шляхом самостійного навчання освоїти нові знання та сучасні методи експериментальних досліджень для вирішення проблемних завдань біології. ПР21. Вирішувати прикладні задачі біології відповідними методами. ПР23.2 Володіти базовими методами сучасної біохімії
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування курсів «Хімія біоорганічна», «Загальна цитологія», «Біохімія», «Молекулярна біологія», «Біофізика». 2. Знания теоретичних основ органічної та біоорганічної хімій, фізико-хімічні основи гідрофільності та гідрофобності та хімічних структур, що її забезпечують. 3. Вміти самостійно застосовувати попередньо отримані знання з молекулярної біології, біохімії, біофізики та ін, дисциплін, здійснювати пошук нових наукових даних, працю- вати з науково-методичною літературою.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Структура та функції пептидів та білків» знайомить студентів із сучасними принципами будови, класифікації, фізико- хімічних властивостей та біологічних функцій білків та пептидів. Особлива увага при- ділена найважливішим характеристикам амінокислот, що роблять їх унікальними структурними елементами всіх протеїнів живого. Надаються також поняття про рівні структурної організації білкових молекул, доменний принцип їх побудови та фундаментальність значення та функцій білків, що безпосередньо зумовлені їх структурою. Розглядається поняття фолдингу, його динаміку та механізми контролю. В рамка дисципліни представлено сучасні уявлення про класифікацію білків, а також перспективи вивчення, отримання та використання протеїнів і пептидів у фармацевтиці та різних галузях промисловості.
Рекомендована та необхідна література
1. D. L. Nelson, M.M. Cox Lehninger Principles of Biochemistry. - New York: W.Y.Freeman and Comp.- 2005- 1119p. 2. G. C. barrett, D. T. Elmore Amino Acids and Peptides. — Cambridge university press. - 2004. — p.225 3. Губський Ю.І. Біологічна хімія. - К.; Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. — 508 4. Fersht, Alan. Structure and Mechanism in Protein Science: A Guide to Enzyme Catalysis and Protein Folding. Kaissa Publications. Kindle Edition. 5. D.E.Metzler Biochemistry. The chemical reactions of living cells.- Acad. Press.- 2003 - 1950p. 6. Ivet Bahar, Robert L. Jernigan, Ken A. Dill Protein Actions: Principles and Mod- eling. - Garland Science . - 2017 . - 322 Pages.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 - PH 1.1 — 1.5 - 20 балів/ 10 балів 2. Модульна контрольна робота 2 - РН 1.6 - 1.9 - 20 балів/ 10 балів 3. Модульна контрольна робота З - РН 2.1 - 2.3- 3.1 - 10 балів /5 балів 4. Контрольні роботи - РН 1.1 - 1.9, 2.1 - 2.3, - підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біохімії
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”