Сучасна хімія пептидів та білків

Освітня програма: Хімія (Бакалавр)

Структурний підрозділ: Хімічний факультет

Назва дисципліни
Сучасна хімія пептидів та білків
Код дисципліни
ВКБ.9.09
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2023/2024
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Р01. Розуміти ключові хімічні поняття, основні факти, концепції, принципи і теорії, що стосуються природничих наук... Р05. Розуміти зв’язок між будовою та властивостями речовин. Р11. Описувати властивості аліфатичних, ароматичних, гетероциклічних та органометалічних сполук, пояснювати природу та поведінку функціональних груп в органічних молекулах. Р12. Знати основні шляхи синтезу в органічній хімії, включаючи функціональні групові взаємоперетворення та формування зв’язку карбон-карбон, карбон-гетероатом. Р18. Демонструвати знання та розуміння основних фактів, концепцій, принципів та теорій з хімії. Р21. Здійснювати моніторинг та аналіз наукових джерел інформації та фахової літератури.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати основні поняття органічної хімії. 2. Вміти зобразити формули органічних сполук. 3. Володіти елементарними навичками написання органічних реакцій. 4. Володіти базовими знаннями загальної хімії. 5. Мати уявлення про основи органічної хімії в межах програми курсу «Органічна хімія»
Зміст навчальної дисципліни
Знаходження у природних об’єктах амінокислот, пептидів та білків, їх добування, хімічний та біосинтез, будова, фізичні, хімічні та окремі біологічні властивості і практичне застосування. Хімічні та фізико-хімічні властивості амінокислот. Аналіз хімічного складу та амінокислотної послідовності пептидів і білків. Сучасні методи синтезу пептидів та білків. Сучасні фізико-хімічні методи встановлення просторової будови пептидів і білків. Структура та функції ферментів.
Рекомендована та необхідна література
1. Пивоваренко В.Г. Основи бiоорганiчної хiмiї. – Київ: "Освiта", 1995. – 195 с. 2. Воловенко Ю.М., Ковтуненко В.О. Полімерний рівень організації матерії. – К.: ВПЦ "Київський університет", 2013. – 335 с. 3. Sewald N., Jakubke H.-D. Peptides: Chemistry and Biology. – Wiley-VCH Verlag GmbH & Co, 2002. – 553 p. 4. Branden C., Tooze J. Introduction to protein structure. – N.-Y.: Garland Publishing inc., 1998. – 425 p.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції та практичні заняття
Методи та критерії оцінювання
Семестровий контроль включає домашні завдання і контрольні роботи. Оцінювання здійснюється за 100-бальною системою. Максимальна/мінімальна кількість балів, які можуть бути отримані студентом під час семестрового оцінювання 60 балів/36 балів. Підсумкове оцінювання проводиться у формі екзамену. Максимальна/мінімальна кількість балів, які можуть бути отримані студентом на екзамені 40 балів/24 бали.
Мова викладання
українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Василь Георгійович Пивоваренко
Кафедра органічної хімії
Хімічний факультет

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра органічної хімії
Хімічний факультет