Управління якістю аналізу

Освітня програма: Хімія (Магістр)

Структурний підрозділ: Хімічний факультет

Назва дисципліни
Управління якістю аналізу
Код дисципліни
ВБ.6.04
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2018/2019
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Р6. Знати методологію та організації наукового дослідження. Р10. Планувати, організовувати та здійснювати експериментальні дослідження з хімії з використанням сучасного обладнання, грамотно обробляти їх результати та робити обґрунтовані висновки. Р11. Складати технічне завдання до проекту, розподіляти час, організовувати свою роботу і роботу колективу, складати звіт. Р12. Оцінювати ризики у професійній діяльності та здійснювати запобіжні дії.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Знати основи аналітичної хімії, хімічних і фізико-хімічних методів аналізу, статистичної обробки результатів аналізу, а також охорону праці в хімії. Вміти статистично обробляти отримані результати аналізу, працювати із сучасною обчислювальною технікою, інформаційними ресурсами. Володіти елементарними навичками роботи в аналітичній лабораторії.
Зміст навчальної дисципліни
Поглиблене теоретичне вивчення підходів до отримання випробувальною (аналітичною) лабораторією достовірного результату аналізу та доведення високоякісного результату до споживача. У дисципліні розглядаються сучасні вимоги до ресурсів і процесів аналітичної лабораторії відповідно до нормативних документів України і міжнародних стандартів; критерії акредитації аналітичної лабораторії. Приділено увагу описам стандартних операційних процедур, зокрема роботи обладнання, виконання аналітичних робіт, документування результатів. Передбачається ознайомлення з досвідом кращих випробувальних лабораторій різних галузей і зустрічі з їх представниками.
Рекомендована та необхідна література
1. Термінологія аналітичного вимірювання. Вступ до VIM 3: за ред. В. Барвікта Е. Прічард: переклад першого видання настанови Eurachem2011 р. –К., 2015. – 82 с. 2. Метрологія, стандартизація, управління якістю і сертифікація: Підруч. для вищ. навч. закл. / Р. В.Бичківський, П.Г. Столярчук, П.Р.Гамула; Нац. ун-т Львів. політехніка. - Л., 2002. - 560 c. - Бібліогр.: с. 556-559 3. Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій: ДСТУ ISO 17025:2006 – ДСТУ ISO 17025:2006 – [від 2007-07-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 24 с. – (Національні стандарти України); а також ДСТУ ISO 17025:2017 від 01.01.2018. 4. ДСТУ ISO/TR 10013:2003. Настанови з розроблення документації системи управління якістю. – [від 01.07.2004]. – К.: Держспоживстандарт України, 2004. – Вип. IV. – 11 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції
Методи та критерії оцінювання
Семестровий контроль включає 2 контрольні роботи, оцінку самостійної роботи. Оцінювання здійснюється за 100-бальною системою. Максимальна/мінімальна кількість балів, які можуть бути отримані студентом під час семестрове оцінювання 60 балів/36 балів. Підсумкове оцінювання проводиться у формі екзамену. Максимальна/мінімальна кількість балів, які можуть бути отримані студентом на екзамені 40 балів/24 бали.
Мова викладання
Українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Тетяна Євгенівна Кеда
Кафедра аналітичної хімії
Хімічний факультет

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра аналітичної хімії
Хімічний факультет