Структура та функції пептидів та білків

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ЗАОЧНА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Структура та функції пептидів та білків
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПР03. Планувати, виконувати, аналізувати дані і презентувати результати експериментальних досліджень в галузі біології. ПР05. Демонструвати навички оцінювання непередбачуваних біологічних проблем і обдуманого вибору шляхів їх вирішення ПР06. Застосовувати моделі, методи і дані фізики, хімії, екології, математики у процесі навчання та забезпечення професійної діяльності. ПР08. Знати та розуміти основні терміни, концепції, теорії і закони в галузі біологічних наук і на межі предметних галузей. ПР11. Розуміти структурну організацію біологічних систем на молекулярному рівні. ПР20. Аргументувати вибір методів, алгоритмів планування та проведення польових, лабораторних, клініко-лабораторних досліджень, у т.ч. математичних методів та програмного забезпечення для проведення досліджень, обробки та представлення результатів.
Форма навчання
Заочна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування навчальних дисциплін «Хімія», «Загальна цитологія», «Хімія біоорганічна», «Біохімія». 2. Вміння самостійно застосовувати знання з хімії, фізики, цитології, хімії біоорганічної, та ін. дисциплін для рішення конкретних практичних задач; працювати з літературою. 3. Володіння базовими навичками системного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна знайомить студентів із сучасними принципами будови, класифікації, фізико-хімічних властивостей та біологічних функцій білків та пептидів. Особлива увага приділяється найважливішим характеристикам амінокислот, що роблять їх унікальними елементами всіх протеїнів живого. Надаютьсятакож поняття про рівні структурної організації білкових молекул, доменний принцип їх побудови та фундаментальність значення та функцій білків, що безпосередньо зумевлені їх структурою. Розглядається поняття фолдінгу, його динаміку та механізми контролю. В рамках дисципліни представлено сучасні уявлення про класифікацію білків, а також перспективи вивчення, отримання та використання пептидів у фармацевтиці та різних галузях промисловості.
Рекомендована та необхідна література
1. Остапченко Л.І., Андрійчук. Т.Р., Рибальченко В.К. та ін. Біохімія - Підручник для студентів ВНЗ. — Київ : Київський університет, 2016. — 798с. 2. Марченко, Л.В. Худа, М.М. Великий, Л.І. Остапченко. - Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2012. - 416 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Контрольні роботи 1 (дистанційно) – РН 1.1-1.5, 2.1, 2.2 – 20 балів/ 10 балів 2. Модульна контрольна робота – РН 1.1-1.5, 2.1-2.3 – 15 балів/ 7,5 балів 3. Підсумкова модульна контрольна робота – РН 1.1-1.5, 2.1-2.3, 3.1 – 25 балів/ 12,5 балів Підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біохімії
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”