Економіка культури

Освітня програма: ОНП Культурологія 2021

Структурний підрозділ: Філософський факультет

Назва дисципліни
Економіка культури
Код дисципліни
ВП.3.02.02
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Знати: • Організаційні та економічні засади підприємницької діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг • Сутність, види та документальне забезпечення витрат суб'єктів господарювання у сфері культури, відпочинку і розваг Вміти: • Обирати оптимальну організаційно-правову форму організації підприємницької діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг • Аналізувати ефективність використання основних і оборотних засобів підприємства • Розраховувати собівартість продукції, товарів і послуг у сфері культури, відпочинку і розваг • Планувати внутрішні та зовнішні джерела фінансового забезпечення підприємницької діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг Комунікація: • Презентувати результати своїх досліджень у вигляді доповіді, презентації Автономність та відповідальність: • Вирішувати самостійно комплексні завдання, пов'язані із використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів для забезпечення ефективної діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. До початку вивчення цього курсу студенти мають знати основи підприємництва і менеджменту у сфері культури, відпочинку та розваг. 2. Вміти збирати та інтерпретувати інформацію щодо феноменів та явищ культури, культурних процесів і подій; застосовувати основні терміни і категорії щодо організації бізнесу у сфері культури, відпочинку та розваг; використовувати загальні й спеціальні методи та інструменти дослідження, необхідні для вирішення проблем культурології. 3. Володіти навичками наукового дослідження та управління інформацією; критичного ставлення та прогнозування стосовно політичних, економічних, культурно- мистецьких подій та явищ; практичного використання професійно-профільних знань, умінь і навичок.
Зміст навчальної дисципліни
Тема 1. Організаційні та правові засади підприємницької діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг; Тема 2. Основні й оборотні активи підприємств у сфері культури: сутність, види й аналіз ефективності використання; Тема 3. Витрати підприємств у сфері культури: сутність, класифікація й облік. Калькуляція собівартості продукції, робіт і послуг у сфері культури, відпочинку і розваг; Тема 4. Фінансові результати господарської діяльності у сфері культури, відпочинку і розваг; Тема 5. Планування бізнесу у сфері культури, відпочинку і розваг; Тема 6. Інвестування у проекти у сфері культури, відпочинку і розваг.
Рекомендована та необхідна література
1. Яркіна Н.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. / Н.М. Яркіна. – Вид. 2-ге перероб. і доп. – К. : Видавництво Ліра-К, 2017. – 600 с. 2. Господарський кодекс України: наук-практ. коментар / [авт. кол.: С.В.Ківалов, О. І. Харитонова, Є. О. Харитонов]; за ред. О.І.Харитонової. – Х.: Одіссей, 2012. – 832 с. 3. Бойчик І. М. Економіка підприємства: навч. посіб. /І.М.Бойчик.– К. : Атіка, 2012. – 543 с. 4. Филюк Г.М. Економіка підприємства: тренінг-курс / Г.М. Филюк, О.В.Піменова, Т. В.Кравченко, А. М. Магомедова // К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський Університет», 2017. – 280с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, семінари, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Оцінювання семестрової роботи: 1. Усна доповідь, доповнення та участь в дискусіях на семінарах – 12 / 30 балів 2. Розв’язання розрахунково-аналітичних завдань і ситуаційних вправ – 18 / 30 балів 3. Самостійна робота (розробка оперативного фінансового плану) – 9 / 10 балів 4. Самостійна робота – 9 / 10 балів Загальна оцінка за семестр складається із балів, отриманих за аудиторну роботу (усні доповіді, доповнення та участь в дискусіях) і за самостійні роботи (розрахунково-аналітичні завдання, ситуаційні вправи, розробка фінансового плану та бізнес-плану). Всі види робіт за семестр мають у підсумку: - в максимальному вимірі 80 балів - в мінімальному вимірі 48 балів Підсумкова контрольна робота в письмовій формі – 12 / 20 балів Підсумкова кількість балів з дисципліни (максимум 100 балів) визначається як сума балів за систематичну роботу впродовж семестру з урахуванням підсумкової контрольної роботи.
Мова викладання
українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра екологічного менеджменту та підприємництва
Економічний факультет