Організація харчування в туризмі

Освітня програма: Туризм (ОС Бакалавр, денна)

Структурний підрозділ: Географічний факультет

Назва дисципліни
Організація харчування в туризмі
Код дисципліни
ННД.27
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
5 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПР10. Розуміти принципи, процеси і технології організації роботи суб'єкта туристичного бізнесу та окремих його підсистем (адміністративно- управлінська, соціально-психологічна, економічна, техніко-технологічна). ПР11. Володіти державною та іноземною (ними) мовою (мовами), на рівні, достатньому для здійснення професійної діяльності. ПР20. Виявляти проблемні ситуації і пропонувати шляхи їх розв’язання. ПР21. Приймати обґрунтовані рішення та нести відповідальність за результати своєї професійної діяльності.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування курсів: «Основи туризмознавства», «Вступ до університетських студій», «Туристичне країнознавство», «Туристичне краєзнавство», «Географія рекреації та туризму», «Інформаційні технології в туризмі», «Організація екскурсійних послуг», «Основи курортної справи», «Організація дозвілля і анімації в туризмі». 2. Знання теоретичних основ: Знати основи організації транспортного обслуговування в туризмі, екскурсійної діяльності, послуг гостинності, харчування впродовж подорожі, особливості регіональних, національних та релігійних традицій харчування, характерні риси харчування в лікувально-оздоровчих закладах; Вміти аналізувати особливості кухень, кулінарних традицій та організації харчування у різних регіонах і країнах світу, міській та сільській місцевості, специфіку лікувального харчування
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна присвячена вивченню організації харчування туристів у туристичних комплексах, на транспорті, закладах місцевої інфраструктури; сутності, структури та функцій ресторанного господарства як галузі господарства та складової туризму, ознайомленню з організацією та технологіями його роботи, особливостями управління, основною технологічною документацією; розгляду організації та технологій обслуговування певних контингентів туристів у закладах ресторанного господарства різних типів. Вона спрямована на формування у студентів спеціальних професійних, соціальних та особистісних компетенцій, здатності визначати, формулювати і вирішувати проблеми у питаннях організації харчування туристів.
Рекомендована та необхідна література
1. Господарський кодекс України. – Харків, 2006. – 237 с. 2. Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії: Закон України від 05.10.2000 р. No 2017- ІІІ // Відомості Верховної Ради. – 2000. - No48. 3. Про захист прав споживачів: Закон України від 15.12.1993 р. No 3682-ХІІ. 4. Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення: Закон України від 24.02.1994 р. No4004-ХІІ. 5. Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини: Закон України від 23.12.1997 р. No 771/97-ВР. 6. ДСТУ 4281: 2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація. - К.: Держспоживстандарт України, 2004. – 12 с. 7. Архипов В. В. Організація ресторанного господарства: Навч. посібник. – К.: ЦУЛ; Фірма „Інокс”, 2007. – 280 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, практичні роботи, самостійна робота, аналітична доповідь, дискусія
Методи та критерії оцінювання
Оцінювання здійснюється впродовж семестру усіх видів робіт, включаючи самостійну роботу та виконання індивідуальних завдань. У курсі передбачено 2 змістовні частини. Заняття проводяться у вигляді лекцій, практичних занять, передбачено тестування, дискусії, презентації, виконання творчих робіт. Завершується дисципліна іспитом. Упродовж семестру, після завершення відповідних тем, проводяться тематичні письмові контрольні роботи у формі тестів. Для визначення рівня досягнення результатів навчання, студенти презентують результати свого дослідження та демонструють набуті навички. Для студентів, які упродовж семестру не досягли мінімального рубіжного рівня оцінки (60% від максимально можливої кількості балів) проводиться заключна семестрова контрольна робота, максимальна оцінка за яку не може перевищувати 40% підсумкової оцінки (до 40 балів за 100 – бальною шкалою).
Мова викладання
Українська