Організація екскурсійних послуг

Освітня програма: Туризм (ОС Бакалавр, денна)

Структурний підрозділ: Географічний факультет

Назва дисципліни
Організація екскурсійних послуг
Код дисципліни
ННД.16
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
4 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
6
Результати навчання
ПР05. Аналізувати рекреаційно- туристичний потенціал території ПР07. Розробляти, просувати та реалізовувати туристичний продукт ПР18. Адекватно оцінювати свої знання і застосовувати їх в різних професійних ситуаціях ПР24. Використовувати наявні знання у нових невизначених ситуаціях
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування навчальними дисциплінами: «Основи туризмознавства», «Туристичне краєзнавство», «Географія рекреації та туризму», «Туристичне країнознавство», «Українська та зарубіжна культура», «Безпека в туризмі та туристичні формальності» 2. Знання базової туризмознавчої термінології 3. Володіти елементарними навичками пошуку та аналізу інформації з різних джерел.
Зміст навчальної дисципліни
Вивчення навчальної дисципліни «Організація екскурсійних послуг» спрямовано на формування визначених освітньо-професійною програмою загальних і фахових компетентностей. Складається з двох змістових модулів, її обсяг – 6 кредитів ЄКТС. Зміст дисципліни: теоретико-методологічні засади екскурсійної діяльності; понятійно-термінологічний апарат; основи екскурсійної теорії; сутність екскурсії та її функції; етапи підготовки екскурсії; методичні прийоми проведення екскурсії; професійна майстерність екскурсовода; контроль за якістю проведення екскурсій; диференційований підхід до екскурсійного обслуговування різних категорій споживачів.
Рекомендована та необхідна література
1. Бабарицька В., Короткова А., Малиновська О. Ескурсознавство і музеєзнавство: Навчальний посібник. К.: Альтерпрес, 2007. 464 с. 2. Галасюк С. С., Нездоймінов С. Г. Організація туристичних подорожей та екскурсійної діяльності: Навчальний посібник. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2016. 248 с. 3. Кіптенко В. К., Малиновська О. Ю. Організація екскурсійних послуг. Підручник. Херсон: «Олді+», 2018. 518 с. 4. Король О. Д. Організація екскурсійного обслуговування в туризмі: Навчальний посібник. Сучава, Сучавський університет, 2015. 110 с. 5. Леоненко Н. А. Організація екскурсійної діяльності: Конспект лекцій. Харків: НУЦЗУ, 2019. 167 с. 6. Король О. Д. Організація екскурсійних послуг у туризмі: Навч.метод. посіб. Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2016. 144 с. 7. Любіцева О. О. Методика розробки турів: Навч. посіб. К.: Альтерпрес, 2003. Розділ 3. 104 с. 8. Нездоймінов С. Г. Організація екскурсійних послуг: Навч. метод. посіб. Одеса: Астропринт, 2011. 216 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, практичні роботи, консультації, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Здійснюється упродовж семестру та під час екзаменаційної сесії. Практичні роботи здаються на кожному практичному занятті або у зазначений викладачем термін; за роботи, подані пізніше зазначеного терміну, оцінка складає 50% від максимальної кількості балів. Контрольна робота проводиться у вигляді бліц-тестів на 6-7 тижні навчання під час лекції. Для студентів, які виконали менше 60 % практичних робіт проводиться додаткова контрольна робота на 11-12 тижні навчання. Максимальна кількість балів, що може отримати студент на екзамені: 40 балів; мінімальна оцінка, за якої екзамен вважається складеним: 24 бали; - умови допуску: допуск до екзамену за умови виконання 100% практичних і самостійних робіт, у випадку виконання менше 60% практичних робіт студент допускається до екзамену за результатами додаткової контрольної роботи наприкінці навчального курсу. якщо протягом семестру набрано менше 35 балів, до підсумкового оцінювання не допускається
Мова викладання
Українська