Організація харчування в лікувально-профілактичних закладах

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Організація харчування в лікувально-профілактичних закладах
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Закріпити та поглибити теоретичні знання, отримані під час вивчення основних клінічних дисциплін («Обмін речовин», «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Охорона праці в галузі», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Біологічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізіологія людини»), оволодіння та вдосконалення практичних навичок у майбутній діяльності на основі лікування та профілактичні заклади.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування навчальних дисциплін: «Обмін речовин», «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Охорона праці в галузі», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Біологічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізіологія людини». 2. Вміння самостійно застосовувати знання з навчальних дисциплін: «Основи харчування», «Гігієни харчування», «Основи фізіології» тощо для вирішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. 3. Володіння елементарними навичками зі складання щоденного раціону.
Зміст навчальної дисципліни
«Організація харчування в лікувально-профілактичних закладах» є дисципліною, що висвітлює питання особливостей дієтичного харчування в лікувально-профілактичних закладах. Оскільки організація лікувального харчування хворих в лікувально-профілактичних установах є одним з важливих розділів в комплексі лікувальних заходів, то майбутні фахівці «Технології медичної діагностики та лікування» в межах дисципліни «Організація харчування в лікувально-профілактичних закладах» будуть ознайомлені із загальними положеннями концепцією збалансованого харчування, пропорційністю речовин в харчових раціонах, біохімічними і фізіологічними закономірностями, що визначають засвоєння їжі хворою людиною. В межах курсу буде зроблений огляд існуючої системи харчування в лікувальнопрофілактичних закладах України.
Рекомендована та необхідна література
1. Манжалій Е.Г., Фалалєєва Т.М., Остапченко Л.І. «Дієтологія та спосіб життя при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: навчальний посібник». – К.: ФОП «Ворона», 2020. – 90 с. 2. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н. В., Димитрієвич «Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів» . Навчальний посібник . 2007- 441 с. 3. Міхеєнко О. І. «Основи раціононального та оздоровчого харчування», Навчальний посібник .-2017.- 189 с. 4. Шумило Г.І. « Технологія приготування їжі». Навч. посіб. – К. Кондор.- 2016.-506 с. 5. Карпенко П.О., Пересічна С.М,, Грищенко І. М., Мельничук Н.О. «Основи раціонального і лікувального харчування», Навчальний посібник . - 2011.-504 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні роботи, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: модульні контрольні роботи, оформлення результатів аналізу харчових продуктів, знання мікробних контамінантів та токсинів, усні відповіді, доповнення Підсумкове оцінювання: у формі заліку.
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”