Фікотехнологія та промислове культивування грибів
Освітня програма: БІОЛОГІЯ (магістр) ЗАОЧНА
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Фікотехнологія та промислове культивування грибів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПР8. Застосовувати під час проведення досліджень знання особливостей розвитку сучасної біологічної науки, основні методологічні принципи наукового дослідження, методологічний і методичний інструментарій проведення наукових досліджень за спеціалізацією.
ПР12. Використовувати інноваційні підходи для розв’язання складних задач біології за невизначених умов і вимог.
ПР27. Вміти використовувати існуючі, розробляти та впроваджувати нові методи досліджень та технології для розв’язання конкретної науково-теоретичної та/або прикладної задачі з ботаніки, фізіології та екології рослин.
Форма навчання
Заочна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати основи мікології, альгології, фізіології та біохімії рослин та грибів в рамках нормативних дисциплін, що викладались в попередні роки навчання.
2. Знати основи асептики та антисептики.
3. Вміти ідентифікувати гриби та водорості в об’ємі, що визначений нормативними та спеціальними дисциплінами, що викладались в попередні роки навчання.
4. Володіти навичками роботи в лабораторії, та основними правилами роботи з асептичними культурами.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Фікотехнологія та промислове культивування грибів» є складовою освітньої програми підготовки фахівців за освітнім рівнем «Магістр» галузі знань 10 «Природничі науки» спеціальності 091 «Біологія». Дана дисципліна є дисципліною блоку вільного вибору студентів за спеціалізацією «Біологія рослин». Дисципліна є інтегральною біологічною дисципліною, що дає змогу сформувати уявлення про шляхи використання грибів та водоростей в господарській діяльності людини, опанувати методами масового культивування водоростей та грибів для потреб харчової та фармакологічної промисловості, для вирішення проблеми збереження зникаючих видів тощо.
Рекомендована та необхідна література
1. Andersen R.A. Algal culturing techniques. - Elsevier Academic Press, 2005. – 578 p.
2. Graham L.E., Wilcox L.W. Algae. – Prentice Hall. 2000. – 640 p.
3. Lee S., Shah Y. T. Biofuels and Bioenergy. – NW.: Taylor & Francis Group. 2013. – 301 p.
4. Jansen R.A. Second Generation Biofuels and Biomass. - Weinheim, Germany: Wiley-VCH Verlag & Co. 2013. – 252 p.
5. Algae for Biofuels and Energy. Developments in Applied Phycology 5 / Ed. Borowitzka M. A. Moheimani N. R. - New York London: Springer. 2013. – 288 p.
6. Сухомлин М.М. Статеве розмноження вищих базидіоміцетів. – Донецьк: ДонНу, 2001. – 173 с.
7. Сухомлин М. М., Джаган В.В. Гриби України. Атлас-довідник. – 2017. 365 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні заняття, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
- семестрове оцінювання:
1. Модульна контрольна робота 1 (дистанційно): РН 1.1, РН 1,4, РН 2,1 – 2.3 – 20 балів/ 10 балів;
2. Презентація 1 (дистанційно): РН3.1, РН 3.2, РН 1.1, РН 1,3 – 10 балів/5 балів;
3. Модульна контрольна робота 2 (дистанційно): РН 1.2 – 1,4, РН 2.4, РН 2,5 – 20 балів/ 10 балів;
4. Презентація 2 (дистанційно): РН3.1, РН 3.2, РН 1.2, РН 1,4 – 10 балів/5 балів;
5. Здача лабораторних робіт: РН 2.1-2.6 – 28 балів/14 балів;
6. Реферат (дистанційно): РН 1.1. – 4.2. – 12 балів / 6 балів; Перескладання семестрового контролю з метою покращення позитивної оцінки не допускається.
- підсумкове оцінювання у формі диференційованого заліку
Мова викладання
Українською
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Вікторія
Ростиславівна
Петльована
Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”