Біотрансформація сировини рослинного походження
Освітня програма: Біотехнологія (магістр) ДЕННА
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Біотрансформація сировини рослинного походження
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
ПРН03. Здійснювати техніко-економічні розрахунки проектно-конструкторських рішень та аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки на коротко- та довгострокову перспективу.
ПРН06. Знати та оцінювати основні методичні прийоми культивування еукаріотичних клітин тваринного та рослинного походження, розробляти нові технології їх застосування у наукових цілях, медицині, сільському господарстві тощо.
ПРН07. Мати навички виділення, ідентифікації, зберігання, культивування, іммобілізації біологічних агентів, здійснювати оптимізацію поживних середовищ, обирати оптимальні методи аналізу, виділення та очищення цільового продукту, використовуючи сучасні біотехнологічні методи та прийоми, притаманні певному напряму біотехнології.
ПРН08. Планувати та управляти науково-дослідними, науково-технічними та/або виробничими проектами у галузі біотехнології, базуючись на сучасних тенденціях розвитку науки, техніки та суспільства.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування курсів ОР "Бакалавр".
2. Вміти самостійно виконувати лабораторні та практичні роботи, працювати з науково-методичною літературою.
3. Володіти елементарними навичками роботи з матеріалами та обладнанням, що використовуються в біологічній та біотехнологічній лабораторіях.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна «Біотрансформація сировини рослинного походження» є складовою циклу вільного вибору студента. Викладання даної дисципліни спрямовано на теоретичне та практичне опанування студентами основ біотрансформації рослинної сировини ферментами різних груп організмів, зокрема мікроміцетами та вищими грибами, формування у майбутніх фахівців теоретичних знань щодо складу, властивостей та поширення рослинних полісахаридів, уявлення про роль мацеруючих ферментів у трансформації рослинної речовини, та використання цих ферментів в технологічних процесах переробки рослинної сировини.
Рекомендована та необхідна література
1. Даниляк М.І., Решетніков С.В. Лікарські гриби. Медичне застосування та проблеми біотехнології. — К.: Ін-т ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, 1996. — 65 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, практичні заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання:
1. Модульна контрольна робота 1 (у вигляді тестових та відкритих завдань) – РН 1.1-2.3 (блок тем Розділу 1) – 24 балів / 12 балів.
2. Модульна контрольна робота 2 (у вигляді тестових та відкритих завдань) – РН 1.1-2.3 (блок тем Розділу 2) – 12 балів / 6 балів.
3. Презентації/доповіді –РН 3.1, 4.1 – 20 балів/10 балів.
4. Оцінювання виконання практичних занять – РН 2.1-2.3 – 24 балів (по 2 бали за кожну роботу) /12 балів.
5. Оцінка самостійної роботи – РН 3.1-4.1 – 20 балів /10 балів.
Підсумкове оцінювання у формі заліку
Мова викладання
українською
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Вероніка
Володимирівна
Джаган
Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни
Кафедра Біології рослин
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”