Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів

Освітня програма: Біотехнологія (магістр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
5
Результати навчання
ПР01. Вміти здійснювати патентний пошук, знаходити та обробляти необхідну науково-технічну інформацію; самостійно складати заявку на винахід. ПР02. Знати вітчизняне та міжнародне законодавство у сфері авторського права. Вміти захищати свою інтелектуальну власність та уникати порушень інтелектуальної власності інших осіб. ПР03. Здійснювати техніко-економічні розрахунки проектно-конструкторських рішень та аналізувати та оцінювати їх ефективність, екологічні та соціальні наслідки на коротко- та довгострокову перспективу. ПР04. Вміти обирати та застосовувати найбільш придатні методи математичного моделювання та оптимізації при розробленні науково-технічних проектів. ПР05. Знати молекулярну організацію та регуляцію експресії генів, реплікації, рекомбінації та репарації, рестрикції та модифікації генетичного матеріалу у про- та еукаріотів, стратегію створення рекомбінантних ДНК для цілеспрямованого конструювання біологічних агентів.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішно опанувати науково-теоретичний та практичний матеріал комплексу навчальних дисциплін освітнього рівня «Бакалавр». Знати теоретичні основи мікробіології, генетики, біохімії, молекулярної біології та базові методи біологічних досліджень. Вміти працювати з інформаційними базами даних, самостійно опрацьовувати науково-методичну літературу. Вміти застосовувати матеріали та лабораторне обладнання в наукових дослідженнях. Володіти методами аналітичної оцінки результатів біологічних досліджень для вирішення конкретної науково-практичної задачі.
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна «Біотехнологічний потенціал мікроорганізмів» охоплює теоретичні та практичні аспекти процесів, пов’язаних з основними досягненнями промислової мікробіології, питаннями вибору продуцентів, методів їх культивування у виробничих умовах, добору живильних середовищ, одержання комерційно коштовних продуктів мікробного синтезу, що можуть бути використаними у різних галузях промисловості та сільського господарства.
Рекомендована та необхідна література
1. Comprehensive Biotechnology 3rd еdition /Ed. Murray Moo-Young. - Elsevier B.V., 2019. 2. Manual Industrial Microbiology and Biotechnology /Eds.Baltz R.H., Davies J.E., Demain A.L. – ASN Press, Washington, 2010. -766 p. 3. Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments and Antioxidants /Ed. VandammeE. J., Revuelta J. L..- John Wiley & Sons, 2016 . - 578 р. 4. Amino Acid Fermentation /Ed. Atsushi Yokota, Masato Ikeda. - Springer Japan KK, 2017. – 380 р. 5. Theoretical and Methodological Basis of Continuous Culture of Microorganisms /Ed. Ivan Málek, ZdeněkFenel. - Elsevier, 2013. - 656 р. 6. Synthesis of β-Lactam Antibiotics: Chemistry, Biocatalysis & Process Integration / Ed.A. Bruggink. -Springer-Science+Business Media, B.V., 2001.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, практичні заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 – РН 1.1., 1.2. – 15 балів/ 7,5 балів. 2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.3., 1.4. – 15 балів/ 7,5 балів. 3. Звіти по практичним заняттям – РН 2.1-2.3., 3.1. – 20 балів/ 5 балів. 4. Опитування – РН 2.1-2.3., 3.1., 4.1 – 10 балів/ 5 балів. Підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
українською

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Мікробіології та імунології
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”