Антикризове управління підприємством
Освітня програма: Освітньо-професійна програма "Економіка бізнесу" маг. з.ф.н
Структурний підрозділ: Економічний факультет
Назва дисципліни
Антикризове управління підприємством
Код дисципліни
ДВС.2.01.
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2023/2024
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
7
Результати навчання
Вміти вирішувати науково-практичні проблеми.
Розробляти ефективні проєкти та програму їх реалізації з урахуванням цілей, очікуваних наслідків, ризиків, законодавчих, ресурсних та інших обмежень
Формувати та приймати ефективні управлінські рішення в умовах кризи, невизначенності та обмеженості ресурсів.
Обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку бізнес-структур в умовах невизначеності.
Використовувати сучасні підходи у навчанні та при підготвці практичних завдань.
Форма навчання
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати зміст економічних дисциплін «Економіка підприємства», «Менеджмент», «Стратегічне управління», «Проектний аналіз», «Інвестування» та активно працювати на лекціях та практичних заняттях, виконувати індивідуальні завдання.
2. Володіти елементарними навичками публічних виступів.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Антикризове управління підприємством» відіграє важливу роль в практичній підготовці економістів, створює важливу базу знань та вмінь щодо організації діяльності сучасного підприємства. Знання сучасних методів управління підприємством в кризових ситуаціях дозволяє студентам отримувати додаткові конкурентні переваги як фахівця з економіки. Дисципліна розкриває такі проблеми, як: класифікація кризових явищ у підприємництві; параметри та чинники кризових ситуацій та явищ; економічний механізм виникнення кризового стану виробничої системи; розробка та реалізація концепції антикризового управління підприємством; створення груп антикризового управління на підприємстві.
Рекомендована та необхідна література
1. Кульчій І. О. Антикризове управління: навч. посіб. / І. О. Кульчій. – Полтава: ПолтНТУ, 2016. – 120 с.
2. Кочеткова А. І. Основи управління в умовах хаосу. Антикризове управління. Підручник і практикум. У 2 частинах. Частина 1: моногр. Москва: Юрайт, 2016. 384 с.
3. Погребняк А. Ю. Сутність складових елементів механізму антикризового управління на промисловому підприємстві / А. Ю. Погребняк // Економічний вісник НТУУ «КПІ». – 2019. – № 12. – С.138 - 147.
4. Козирєва О. В., Світлична К.С., Шуть О.Ю., Коляда Т.А. Основи прийняття управлінських рішень: навчальний посібник. Х.: Видавництво Іванченка І.С., 2021. – 186 с.
5. Горобець І.І., Міщенко В.А. Оцінювання фінансового стану на кондитерських підприємствах з використанням вартісно-орієнтованого показника економічної добавленої вартості. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки) : зб. наук. пр. – Харків: НТУ "ХПІ", 2020. – №6. – С. 17-22.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекція, семінар, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
1. Усне опитування, дискусія – 10 балів / 6 балів;
2. Аналіз кейсових ситуацій – 20 балів / 12 балів;
3. Модульна контрольна робота (2 МКР, по 5 балів макс. кожна) – 10 балів / 12 балів;
4. Самостійна робота (наукова робота 20 балів макс.) – 20 балів / 6 балів;
Підсумкове оцінювання у формі іспиту
Студент не допускається до складання іспиту, якщо протягом семестру отримав менше, ніж 36 балів.
Якщо оцінка студента на іспиті є нижчою від мінімального порогового рівня (24 бала), то бали за іспит не додаються до семестрової оцінки (вважаються рівними нулю), а підсумкова оцінка із дисципліни є незадовільною.
Мова викладання
Українська
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни