Автоматизація та управління біотехнологічним виробництвом

Освітня програма: Біотехнологія (бакалавр) ДЕННА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Автоматизація та управління біотехнологічним виробництвом
Код дисципліни
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2023/2024
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
ПР01. Вміти застосовувати сучасні математичні методи для розв’язання практичних задач, пов’язаних з дослідженням і проектуванням біотехнологічних процесів. Використовувати знання фізики для аналізу біотехнологічних процесів. ПР19. Вміти використовувати системи автоматизованого проектування для розробки технологічної та апаратурної схеми біотехнологічних виробництв.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Попередні вимоги: 1. Вміти розв’язувати системи лінійних рівнянь. 2. Знати основи інтегрального та диференційного числення, комплексного аналізу. 3. Знати основи оптики, електрики та магнетизму. 4. Знати основи цифрової техніки та програмування.
Зміст навчальної дисципліни
Предметом дисципліни є вивчення елементів метрології, засобів та способів проведення вимірювань, принципів вимірювання основних технологічних параметрів у заданих умовах із заданою точністю. В межах дисципліни також розглядаються основі принципи та закони регулювання, їх технічна реалізація із використанням засобів зворотного впливу на об’єкти керування. Студенти ознайомлюються з функціонуванням систем автоматизації в цілому, а також із промисловими контролерами і сучасними засобами людино-машинного інтерфейсу. На лабораторних роботах студенти набувають практичних навичок із вимірювання деяких параметрів технологічних процесів, навичок з побудови математичних моделей систем керування та навичок у програмуванні контролерів.
Рекомендована та необхідна література
1. Ельперін І.В., Швед С.М. Автоматизовані системи управління технологічними процесами: Конспект лекцій до вивчення дисципліни для студентів спеціальності 6.08040 „Інформаційні управляючі системи та технології” напряму підготовки 0804 “Комп'ютерні науки” - К.гнухт, 2007. - 71 с. 2. Ладанюк А.П. Автоматизація технологічних процесів і виробництв харчової промисловості: Підручник/Ладанюк А.П., Трегуб В.Г., Ельперін І.В., Цюцюра В.Д. — К.: Аграрна освіта, 2001.— 224 с 3. Трегуб В.Г. Автоматизація технологічних процесів: Курс лекцій для студентів напряму 0925 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології” заочн. Форми навчання – К.: НУХТ, 2007. – 42 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, практичні заняття; самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота – РН 1.1-2.3 – 20 балів / 10 балів 2. Оцінювання виконання практичних завдань – РН 1.2-2.3 – 60 балів / 30 балів 3. Реферати, доповіді – РН 3.1 – 10 балів / 5 балів 4. Оцінювання усних відповідей, доповнень – РН 1.1-3.1 – 10 балів / 5 балів Підсумкове оцінювання: у формі заліку
Мова викладання
Українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни