Матеріальна культура українців

Освітня програма: Етнокультурологія з поглибленим вивченням іноземної мови

Структурний підрозділ: Навчально-науковий інститут філології

Назва дисципліни
Матеріальна культура українців
Код дисципліни
ОК.12
Тип модуля
Обов’язкова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2023/2024
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
ПРН 5. Збирати, упорядковувати та аналізувати інформацію щодо культурних явищ, подій та історико-культурних процесів. ПРН 6. Виявляти, перевіряти та узагальнювати інформацію щодо різноманітних контекстів культурної практики, визначати ступінь їх джерел, інформаційних, комунікативних засобів та візуальних технологій. ПРН 10. Розпізнавати та класифікувати різні типи етнокультурних продуктів, визначати їх якісні характеристики на основі комплексного аналізу.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування курсів «Історичні та етнографічні регіони України», «Міфологія» «Вступ до етнокультурології», «Українська обрядова культура», «Історія української культури». 2. Знання загальних відомостей з історії української культури та декоративно-ужиткового мистецтва. У результаті вивчання навчальної дисципліни студент повинен: Знати: основні поняття та терміни з матеріальної культури українців; наукові праці українських дослідників у галузі матеріальної культури; Вміти: 2.1. збирати, упорядковувати та аналізувати інформацію щодо елементів матеріальної культури українців; 2.2. здійснювати опис технічно-конструктивних особливостей зразків матеріальної культури українців; 2.3. виявляти типові риси та здійснювати класифікацію елементів матеріальної культури українців.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна присвячена вивченню загальних питань курсу: історії розвитку матеріальної культури; сучасного стану матеріальної культури українців; матеріальних основ забезпечення життєдіяльності людини. У курсі передбачено вивчення особливостей матеріальної культури українців різних історичних періодів.
Рекомендована та необхідна література
Артюх Л.Ф. Українська народна кулінарія: Історико-етнограф. дослідження. — К„ 1977. Вовк Х. К. Студії з української етнографії та антропології. — К.: Мистецтво, 1995. — 336 с.: іл. Глушко М. С. Історія народної культури українців. / Михайло Глушко. – Львів : ЛНУ ім.. Івана Франка, 2014. – 416 с. Дротенко В.І., Муляр Н. М. Основи матеріальної культури / В.І. Дротенко, Н.М. Муляр / Підручник – Дрогобич: Редакційно-видавничий відділ ДДПУ ім..Івана Франка, 2015. – 254 с. Етнографія України: Навчальний посібник / За ред. С. А. Макарчука. – Львів: Видавництво «Світ», 2004. – 518 с. Історія української культури: У 5-ти т. – К.,2001. Т. 1. Культура і побут населення України: навч. Посібник / В.І. Наулко, Л.Ф. Артюх, В.Ф. Горленко та ін. - 2 - е вид. доп. та перероб. – К. : Либідь, 1993. – 288 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Методи: лекція, самостійна робота 1) Відповіді на практичних заняттях 2) Виконання індивідуальних робіт 3) Проміжні контрольні роботи 3) Контрольна робота
Методи та критерії оцінювання
1) Підсумкова кількість балів з дисципліни (максимум 100 балів) визначається як сума балів за систематичну роботу впродовж семестру з урахуванням підсумкового оцінювання (іспиту). Допуск до іспиту передбачає успішне виконання студентом завдань і роботу впродовж усього семестру. Отже, підсумкова оцінка з дисципліни (мінімум 60, максимум 100 балів) складається із суми кількості балів за семестрову роботу (мінімум 36, максимум 60 балів) та підсумкового оцінювання – іспиту (мінімум 24, максимум 40 балів).
Мова викладання
Українська мова

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни