Соціальні аспекти харчування

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Соціальні аспекти харчування
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
7 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Застосовувати сучасні математичні методи для складання та розрахунку добового раціону для осіб розумової та фізичної праці, студентів, дітей та підлітків. Здійснювати якісний та кількісний аналіз білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин використовуючи відповідні хімічні методи. Використовуючи знання про хвороботворні мікроби, шкідливі речовини, токсичні речовини, здійснювати контроль якості харчових продуктів. Вміти визначати та аналізувати основні органолептичні,хімічні властивості продуктів харчування, що входять до складу готових страв (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, харчові волокна), застосовувати знання при збалансованому раціональному харчуванні.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування навчальних дисциплін: «Обмін речовин», «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Охорона праці в галузі», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Біологічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізіологія людини». Вміння самостійно застосовувати знання з навчальних дисциплін: «Основи харчування», «Гігієни харчування», «Основи фізіології» тощо для вирішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. Володіння елементарними навичками системного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Соціальні аспекти харчування» є складовою програми професійної підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» за освітньою програмою «Дієтологія». «Соціальні аспекти харчування» є дисципліною, що висвітлює питання особливостей харчування різних верств населення, уявлень про основні складові формування якості продуктів, способів їх підробки та виявлення фальсифікатів. Харчування різних верств населення – є основним індикатором соціального статусу людини та держави в цілому. При цьому висвітлюються основні елементи їжі, раціональне харчування, гігієнічна характеристика харчових продуктів, визначення адекватності харчування з калорійності та повноцінності раціонів, а також окреслює коло методів, методичних підходів та алгоритмів аналізу, які можуть застосовуватися при постановці дослідів у суміжних науках та в рамках міждисциплінарних проектів та які вимагають глибоких знань з основ харчування.
Рекомендована та необхідна література
Карпенко П.О., Пересічна С.М,, Грищенко І. М., Мельничук Н.О. « Основи раціонального і лікувального харчування», Навчальний посібник - 2011.-504 с. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н. В., Димитрієвич «Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів» Навчальний посібник 2007- 441 с. Міхеєнко О. І. «Основи раціононального та оздоровчого харчування», Навчальний посібник-2017.- 189 с. Шумило Г.І. « Технологія приготування їжі» Навч. посіб. – К. Кондор- 2016.-506 с. Пересічний М.І. Пересічна С.М. Антонюк І.Ю. Опорний конспект лекцій з Дисципліни «Технологія продуктів харчування». Київ: Кондор. 2006.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні заняття, консультації, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Модульні контрольні роботи, оформлення результатів аналізу харчових добавок та фальсифікатів, знання раціонів різних верств населення, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання у формі іспиту.
Мова викладання
українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”