Основи здорового харчування

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Основи здорового харчування
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Володіти та застосовувати знання та уміння із загальної та професійної підготовки при вирішенні спеціалізованих завдань. Аналізувати результати досліджень морфологічно- функціонального стану організму та довкілля, оцінювати значимість показників
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування навчальних дисциплін: «Обмін речовин», «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Охорона праці в галузі», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Біологічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізіологія людини». 2. Вміння самостійно застосовувати знання з навчальних дисциплін: «Основи харчування», «Гігієни харчування», «Основи фізіології» тощо для вирішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. 3. Володіння елементарними навичками зі складання щоденного раціону.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Основи здорового харчування» є складовою програми професійної підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» за освітньою програмою «Дієтологія». «Основи здорового харчування» є дисципліною, що висвітлює питання особливостей дієтичного харчування. Задача студентів – вміти грамотно коригувати раціон, правильно компонувати страви між собою для уникнення дефіцитних станів.
Рекомендована та необхідна література
1. Манжалій Е.Г., Фалалєєва Т.М., Остапченко Л.І. «Дієтологія та спосіб життя при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: навчальний посібник». – К.: ФОП «Ворона», 2020. – 90 с. 2. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н. В., Димитрієвич «Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів» . Навчальний посібник . 2007- 441 с. 3. Міхеєнко О. І. «Основи раціононального та оздоровчого харчування», Навчальний посібник .-2017.- 189 с. 4. ДІЄТОЛОГІЯ / Т.М. Фалалєєва, Ю.М.Пенчук, Н.М. Кобиляк, Л.І. Остапченко. За ред. Т.М. Фалалєєвої. – 1-е вид. – Київ, 2021. – 386 с. 5. Карпенко П.О., Пересічна С.М,, Грищенко І. М., Мельничук Н.О. «Основи раціонального і лікувального харчування», Навчальний посібник . - 2011.-504 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні роботи, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: модульні контрольні роботи, оформлення результатів, знання основних принципів раціонального харчування, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання: у формі заліку
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”