Гігієна харчування та токсикологія

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Гігієна харчування та токсикологія
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Застосовувати сучасні методи виявлення сторонніх мікроорганізмів та токсинів. Здійснювати мікробіологічний аналіз харчових продуктів, приміщень та працівників. Вміти визначати та аналізувати основні органолептичні, хімічні властивості продуктів харчування та застосовувати знання при збалансованому раціональному харчуванні. Вміти проводити експериментальні дослідження з метою визначення основних мікробних контамінантів та токсинів в продуктах харчування. Вміти ідентифікувати мікроорганізми та токсини. Вміти проводити експериментальні дослідження з метою виявлення фальсифікатів та зіпсованих продуктів. Застосовувати у професійній діяльності методи визначення мікроорганізмів в продуктах та оточуючому середовищі, токсинів а також способів покращення санітарно-гігієнічних умов.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування навчальних дисциплін: «Обмін речовин», «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Охорона праці в галузі», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Біологічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізіологія людини». 2. Вміння самостійно застосовувати знання з навчальних дисциплін: «Основи харчування», «Гігієни харчування», «Основи фізіології» тощо для вирішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. 3. Володіння елементарними навичками системного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
«Гігієна харчування та токсикологія» є дисципліною, що висвітлює питання особливостей дотримання гігієнічних норм при виробництві харчових продуктів. Гігієна харчування – є основним індикатором формування гігієнічного підходу до вирішення питань організації технологічного процесу, запобігання виникнення харчових отруєнь та інфекційних захворювань, а також окреслює коло методів, методичних підходів та алгоритмів аналізу, які можуть застосовуватися при постановці дослідів у суміжних науках та в рамках міждисциплінарних проектів та які вимагають глибоких знань з основ харчування .
Рекомендована та необхідна література
1. Карпенко П.О., Пересічна С.М,, Грищенко І. М., Мельничук Н.О. «Основи раціонального і лікувального харчування», Навчальний посібник . - 2011.-504 с. 2. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н. В., Димитрієвич «Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів» . Навчальний посібник . 2007- 441 с. 3. Міхеєнко О. І. «Основи раціононального та оздоровчого харчування», Навчальний посібник .-2017.- 189 с. 4. Шумило Г.І. « Технологія приготування їжі» . Навч. посіб. – К. Кондор.- 2016.-506 с. 5. Пересічний М.І. Пересічна С.М. Антонюк І.Ю. , Опорний конспект лекцій з Дисципліни « Технологія продуктів харчування» Київ . Кондор . 2006 6. Зубар Н.М., Руль Ю.В., Булгакова Фізіологія харчування, практикум. Київ, центр учбової літератири. - 2013.- 208 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні роботи, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: модульні контрольні роботи, оформлення результатів аналізу харчових продуктів, знання мікробних контамінантів та токсинів, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”