Технологія харчових продуктів

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Технологія харчових продуктів
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
6 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Використовувати теорії і закони математики, фізики, хімії та інших наук для вирішення сучасних завдань технології харчових продуктів. Розуміти основні терміни та поняття щодо наукових основ технології харчових виробництв. Демонструвати знання про основні властивості харчової сировини рослинного та тваринного походження. Демонструвати знання загальних методів переробки сировини, способів запобігання їх негативному впливу на харчову та біологічну цінність продукту. Встановлювати закономірності формування споживних властивостей в процесі виробництва харчових продуктів.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування навчальних дисциплін «Анатомія людини», «Фізіологіяk людини», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою». Вміння самостійно застосовувати знання із фізіології та анатомії людини, харчової хімії та ін. навчальних дисциплін для рішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. Володіння елементарними навичками компаративного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Технологія харчових продуктів» є складовою програми професійної підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» за освітньою програмою «Дієтологія». «Технологія харчових продуктів» є вибірковою дисципліною, що висвітлює питання про основні види сировини для виробництва харчових продуктів та методи її обробки; процеси, що відбуваються в харчових продуктах при їх переробці; технологію окремих харчових виробництв. Дисципліна покликана висвітлити механізми впливу окремих технологічних параметрів процесів виробництва на формування якості кінцевого продукту харчування.
Рекомендована та необхідна література
Перцевий Ф.В. та ін. Технологія продукції харчових виробництв: Навч. посібник / Ф.В. Перцевий, Н.В. Камсуліна, М.Б. Колеснікова, М.О. Янчева,.В. Гурський, Л.М. Тіщенко / Харків: ХДУХТ, 2006. – 318 с. Загальна технологія харчових виробництв [Електронний ресурс]: навч. посібник / А. А. Дубініна, Ю. М. Хацкевич, Т. М. Попова, С. О. Ленерт. – Електрон. дані. – Х. : ХДУХТ, 2016. – 497 с. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів: Підручник / За ред. А.І. Українця. – К.: НУХТ, 2003. – 572 с. Харчові технології у прикладах і задачах: Підручник / Л.Л. Таважнянський, С.І. Бухкало, П.О. Капустенко та ін.; М-во освіти і науки України, Нац.техн. ун-т "Харк. політех. ін-т". - Київ: Центр учбової літератури, 2008. –575 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, практичні заняття, консультації, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Модульні контрольні роботи, мультимедійні презентації з сучасного стану питань технологій харчових продуктів, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання у формі заліку
Мова викладання
українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”