Дієтичні традиції в світі

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Дієтичні традиції в світі
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Демонструвати спілкування в діалоговому режимі з колегами та цільовою аудиторією, ведення професійної наукової дискусії, письмово відображувати та презентувати результати своїх досліджень українською мовою. Використовувати теорії і закони фізики, хімії, біології та інших наук для вирішення актуальних завдань в галузі харчування. Розуміти основні терміни та поняття щодо наукових основ типів харчування (науково обґрунтованих та альтернативних). Демонструвати знання про види та основні положення вегетаріанства, позитивні і негативні сторони харчування за правилами вегетаріанства; основні положення сироїдіння. Демонструвати знання системи роздільного харчування та розвантажувальної дієтотерапії (голодування).
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування навчальних дисциплін «Харчова хімія», «Фізіологіяk людини», «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Технологія харчових продуктів». 2. Вміння самостійно застосовувати знання із фізіології людини, харчової хімії, технології харчових продуктів та ін. навчальних дисциплін для рішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. 3. Володіння елементарними навичками порівняльного та органолептичного аналізів.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Дієтичні традиції в світі» є складовою програми професійної підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» за освітньою програмою «Дієтологія». «Дієтичні традиції в світі» є вибірковою дисципліною, що висвітлює питання типів харчування, особливостей збалансованого, раціонального, адекватного, оптимального, персоніфікованого харчування та нетрадиційних типів харчування (вегетаріанство, сироїдіння, роздільне харчування, харчування йогів, макробіотиків, за групами крові, аюрведичне харчування тощо), які поширені у світовій практиці; впливу способу харчування на здоров’я людини; захворювань, які виникають при порушенні харчування. Дисципліна покликана висвітлити механізми впливу окремих розвантажувальних, спеціальних та авторських дієт на здоров’я людини.
Рекомендована та необхідна література
1. Гігієна харчування з основами нутріціології : Підручник у 2 кн. ― Книга 1 / Т. І. Аністратенко, Т. М. Білко, О. В. Благодарова та ін., За ред. проф. В. І. Ципріяна. ― К.: Медицина, 2007. ― 528 с
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні роботи, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: модульні контрольні роботи, реферативні роботи з характеристики дієтичних традицій світу, оформлення результатів оцінки якості страв, виготовлених за рецептурами альтернативних кухонь, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання: у формі заліку
Мова викладання
Українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біомедицини
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”