Аналіз та оцінка якості їжі

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Аналіз та оцінка якості їжі
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
6 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПРН02. Знання факторів ризику здоров’я людини та епідеміології неінфекційних захворювань. ПРН09. Уміння здійснювати порівняльний аналіз особливостей будови тіла, органів та систем організму людини у різних вікових групах. ПРН.11. Уміння визначати значення та враховувати особливості використання різних продуктів для раціонального харчування. ПРН16. Уміння формулювати і висловлювати думки та своє ставлення до подій, ситуацій професійного характеру, уміння слухати та сприймати думки інших.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування навчальних дисциплін «Медична хімія», «Медична та біологічна фізика», «Фізіологія людини», «Клінічна лабораторна діагностика», «Техніка лабораторних робіт», «Фізіологія харчування і травлення», «Біохімія травлення», «Вітаміни та мікроелементи», «Гастроентерологія». Вміння застосовувати знання та навички, набуті під час опанування медичної хімії, фізіології людини, клінічної лабораторної діагностики, техніки лабораторних робіт, фізіології харчування і травлення, біохімії травлення, вітаміни та мікроелементів, гастроентерології та ін. навчальних дисциплін для рішення конкретних науково-практичних задач; проводити пошук та аналіз наукової і науково-методичної літератури. Володіння базовими принципами лабораторних методів досліджень.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Аналіз та оцінка якості їжі» є складовою підготовки фахівців освітнього рівня «бакалавр». Основне завдання дисципліни - засвоєння теоретичних знань та практичних умінь щодо будови, фізико-хімічних та функціонально-технологічних властивостей основних компонентів сировини та харчових продуктів (білків, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів) та їх перетворення у технологічному потоці, а також характеристики основних функціональних класів харчових добавок, їх технологічні властивості, місце у сучасному раціоні харчування людини, гігієнічне регламентування у продуктах харчування. Приділено увагу безпечності сировини та харчових продуктів. Дисципліна формує засади для подальшого вивчення студентом клінічних дисциплін «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Технологія харчових продуктів» тощо та вміння застосовувати знання щодо підбору правильного лікування та профілактики захворювань травної системи у професійній діяльності.
Рекомендована та необхідна література
Харчова хімія: Навч. посіб. / Я.П. Скоробагатий, Л.В. Гузій, О.М. Заверуха: Львів: Новий свіг-2000 - 2018. - 514 с. Харчова хімія: навч. посіб. / Л.В. Дуленко, Ю.А. Горяйнова. А.В. ГІолякова та ін.: Київ: Кондор - 2012.-248 с. Харчова хімія: навч. посіб. / Я.П. Скоробогатий, А.В. Гузій. О.М. Заверуха; Львів: Новий Світ - 2012. - 514 с. Харчова хімія: навч. посіб. / В.В. Євлаш. О.І. Торяник. В.О. Коваленко та ін.; Харків: С віт книг - 2012.-504 с. Харчова хімія: конспект лекцій / В.Ф. Доценко: Київ: НУХТ - 2010. - 142с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні заняття, консультації, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Модульні контрольні роботи, підготовка презентації / доповіді, поточні контрольні роботи / усні відповіді, захист лабораторних робіт. Підсумкове оцінювання у формі заліку.
Мова викладання
українська