Харчова хімія

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Харчова хімія
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
6 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Проводити підготовку оснащення робочого місця та особисту підготовку до проведення лабораторних досліджень з дотриманням норм безпеки та персонального захисту, забезпечувати підготовку до дослідження зразків piзного походження та їх зберігання. Визначати якісний та кількісний склад речовин та їх сумішей.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування навчальних дисциплін «Біологічна хімія», «Медична хімія», Молекулярна біологія» «Загальна цитологія та гістологія», «Техніка лабораторних pобіт». Вміння застосовувати знания з хімії, молекулярної біології, медичної хімії, загальної цитології та гістології для рішення конкретних науково-практичних задач; працювати з науковою та науково-методичною літературою. Володіти елементарними навичками системного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Харчова хімія» є складовою підготовки фахівців освітнього рівня «бакалавр». Основне завдання дисципліни засвоєння теоретичних знань та практичних умінь щодо будови, фізико-хімічних функціонально-технологічних властивостей основних компонентів сировини та харчових продуктів (білків, вуглеводів. мінеральних речовин, вітамінів) та їх перетворення у технологічному потоці, а також характеристики основних функціональних класів харчових добавок, їх технологічні властивості, місце у сучасному раціоні харчування людини, гігієнічне регламентування у продуктах харчування. Приділено увагу безпечності сировини та харчових продуктів. Предмет «Харчова хімія» формує засади для подальшого вивчення студентом клінічних дисциплін «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Технологія харчових продуктів» тощо та вміння застосовувати знання щодо підбору правильного лікування та профілактики захворювань травної системи у професійній діяльності.
Рекомендована та необхідна література
Харчова хімія: навч. посіб. / Я.П. Скоробагатий, А.В. Гузій, О.М. Заверуха: Львів: Новий світ-2000 -2018.-514 c. Харчова хімія: навч. посіб. / Л.В. Дуленко, Ю.А. Горяйнова, А.В. Полякова та iн.: Київ: Кондор - 2012.-248 c. 3. Харчова хімія: навч. посіб. / Я.П. Скоробогатий, А.В. Гузій, О.М. Заверуха; Львів: Новий Світ - 2012.-514 c. Харчова хімія: навч. посіб. / В.В. Євлаш, О.І. Торяник, В.О. Коваленко та ін.; Харків: Світ книг - 2012.-504 c. Харчова хімія: конспект лекцій / В.Ф. Доценко; Київ: НУХТ - 2010. - 142c. 6. Пищевая химия: учебник для студ. вузов / под ред. А.П. Нечаева.- Изд. 4-е, испр. и доп.- СПб.: ГИОРД, 2007. - 636 с. Цитофізіологія травлення: навч. посіб. для студ. біол. спец. вищ. навч. закл. / В.К. Рибальченко. Т.В. Берегова, Т.В. Рибальченко; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - К. : ВПЦ "Київський університет". 2004. - 244 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні заняття, консультації, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Модульні контрольні роботи, звіти протоколів лабораторних робіт, оформлення результатів лабораторних робіт, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання у формі заліку.
Мова викладання
українська

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра Біохімії
Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”