Основи харчування

Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Основи харчування
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
3 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
Застосовувати сучасні математичні методи для складання та розрахунку добового раціону для осіб розумової праці, студентів, дітей та підлітків. Здійснювати якісний та кількісний аналіз білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин використовуючи відповідні хімічні методи. Використовуючи знання про хвороботворні мікроби, отруні речовини, токсичні речовини, здійснювати контроль якості харчових продуктів. Вміти визначати та аналізувати основні органолептичні, хімічні властивості продуктів харчування, що входять до складу готових страв (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні ечовини, харчові волокна ), застосовувати знання при збалансованому раціональному харчуванні.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне опанування навчальних дисциплін «Обмін речовин», «Гігієна з гігієнічною експертизою», «Охорона праці в галузі» , «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», «Біологічна хімія», «Аналітична хімія», «Фізіологія людини». Вміння самостійно застосовувати знання з основ харчування, гігієни харчування, основ фізіології та ін.. навчальних дисциплін для рішення конкретних науково - практичних задач ; працювати з науковою та науково - методичною літературою. Володіння елементарними навичками системного аналізу.
Зміст навчальної дисципліни
Навчальна дисципліна «Основи харчування» є складовою програми професійної підготовки фахівців освітнього рівня « Бакалавр» за освітньою програмою «Дієтологія», « Основи харчування» є дисципліною, що висвітлює питання загальних закономірностей і механізмів формування уявлень про основні складові харчових продуктів, їх значення для здоров’я людини. Харчування – є основним способом підтримання життя, росту, розвитку, здоров’я її працездатності людини. При цьому висвітлюються основні елементи їжі, раціональне харчування, гігієнічна характеристика харчових продуктів, визначення адекватності харчування з калорійності та повноцінності раціонів; а також окреслює коло методів , методичних підходів та алгоритмів аналізу, які можуть застосовуватися при постановці дослідів у суміжних науках та в рамках міждисциплінарних проектів та які вимагають глибоких знань з основ харчування. Дисципліна покликана узагальнити уявлення про фізіологічний вплив нутрієнтів їжі на організм людини.
Рекомендована та необхідна література
Карпенко П.О., Пересічна С.М,, Грищенко І. М., Мельничук Н.О. « Основи раціонального і лікувального харчування», Навчальний посібник . - 2011.-504 с. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н. В., Димитрієвич «Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів» . Навчальний посібник . 2007- 441 с. Міхеєнко О. І. «Основи раціонального та оздоровчого харчування», Навчальний посібник .-2017.- 189 с. Шумило Г.І. « Технологія приготування їжі» . Навч. посіб. – К. Кондор .- 2016.- 506 с. Пересічний М.І. Пересічна С.М. Антонюк І.Ю. , Опорний конспект лекцій з Дисципліни « Технологія продуктів харчування» Київ . Кондор . 2006
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, лабораторні заняття, консультації, самостійна робота.
Методи та критерії оцінювання
Модульні контрольні роботи, практичні завдання, усні відповіді, доповнення. Підсумкове оцінювання у формі іспиту.
Мова викладання
українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни