Гігієна харчування
Освітня програма: Лабораторна діагностика (бакалавр)
Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”
Назва дисципліни
Гігієна харчування
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2021/2022
Семестр / Триместр
8 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
Здатність застосовувати знання з гігієни харчування в практичних ситуаціях; знання та розуміння предметної області харчування людини; здатність до вибору стратегії спілкування, здатність працювати в команді, навички міжособистісної взаємодії; здатність розуміння принципів нормування шкідливих речовин у виробничій зоні при виробництві харчових продуктів ; здатність вчитися і бути сучасно навченим; навички використання інформаційних і комунікаційних технологій; здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт; визначеність і наполегливість щодо поставлених завдань і взятих обов’язків; забезпечувати дотримання гігієнічних нормативів та санітарних вимог при переробці харчових продуктів; розробляти заходи щодо дотримання належного санітарного стану на
підприємствах; вибирати адекватні методи для вивчення лікувального харчування.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
Успішне засвоєння знань із усіх медичних дисциплін як нормативних, зокрема «Фізіологія», «Гігієна з гігієнічною експертизою» «Мікробіологія з мікробіологічною діагностикою», так і спеціальних дисциплін «Гастроентерологія», «Мікробіологія харчових продуктів», «Лабораторна служба. Оцінка аналітичних методів».
Зміст навчальної дисципліни
В рамках курсу «Гігієни харчування» формування уявлення про основні складові харчових продуктів, їх значення для здоров’я людини. Гігієна харчування якість харчових продуктів - це сукупність властивостей , що визначають придатність продуктів для харчування населення ( органолептичні та фізико – хімічні властивості , харчова та біологічна цінність ). Отримані знання можуть бути використані студентами не лише у навчальному процесі, але і під час наукової діяльності в області суміжних та міждисциплінарних наук.
Рекомендована та необхідна література
Карпенко П.О., Пересічна С.М,, Грищенко І. М., Мельничук Н.О. « Основи раціонального і лікувального харчування», Навчальний посібник . - 2011.-504 с.
Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н. В., Димитрієвич «Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів» . Навчальний посібник . 2007- 441 с.
Міхеєнко О. І. «Основи раціононального та оздоровчого харчування», Навчальний посібник .-2017.- 189 с.
Шумило Г.І. « Технологія приготування їжі» . Навч. посіб. – К. Кондор .- 2016.-506 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, практичні заняття, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Контроль засвоєння практичних навичок, тестовий контроль, письмова відповідь на відкриті питання.
Підсумкове оцінювання у формі заліку.
Мова викладання
українська
Викладачі
Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами
Кафедри
Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни