Технологічні основи мікробіологічних виробництв

Освітня програма: БІОЛОГІЯ (бакалавр) ЗАОЧНА

Структурний підрозділ: Навчально-науковий центр “Інститут біології та медицини”

Назва дисципліни
Технологічні основи мікробіологічних виробництв
Код дисципліни
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Перший
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
9 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
3
Результати навчання
ПР01. Розуміти соціальні та економічні наслідки впровадження новітніх розробок у галузі біології у професійній діяльності. ПР02. Застосовувати сучасні інформаційні технології, програмні засоби та ресурси Інтернету для інформаційного забезпечення професійної діяльності. ПР03. Планувати, виконувати, аналізувати дані і презентувати результати експериментальних досліджень в галузі біології. ПР09. Дотримуватися положень біологічної етики, правил біологічної безпеки і біологічного захисту у процесі навчання та професійній діяльності. ПР22. Поєднувати навички самостійної та командної роботи задля отримання результату з акцентом на доброчесність, професійну сумлінність та відповідальність за прийняття рішень.
Форма навчання
Заочна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Успішне опанування науково-теоретичним та практичним матеріалом навчальних дисциплін, які викладаються студентам освітнього рівня «Бакалавр». 2. Знання теоретичних основ з біохімії, цитології, мікробіології, фізіології. 3. Вміти самостійно застосовувати знання з мікробіології, працювати з науково-методичною літературою
Зміст навчальної дисципліни
Дисципліна є вибірковою та присвячена вивченню технологій різних мікробіологічних виробництв і мікроорганізмів, які використовуються у промисловості. Важливе місце відводиться висвітленню методів селекції промислових штамів мікроорганізмів, способів їх зберігання та культивування на різних видах сировини. Детально розглядаються технологічні схеми виробництва харчових продуктів і напоїв, синтезу біологічно активних речовин і лікарських засобів. Значна увага приділяється шляхам одержання харчового білка, пробіотиків, ферментних препаратів, бактерійних добрив, препаратів захисту рослин. Розглядаються питання використання мікроорганізмів у біогеотехнологіях. Вивчення технологій мікробіологічних виробництв є актуальним для розробки нових біотехнологій та вдосконалення існуючих.
Рекомендована та необхідна література
1. Гудзь С. П., Гнатуш С. О., Білінська І. С. Мікробіологія: Підручник: [для студ. вищ. навч. закл.]. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 360 с. 2. Козлова І.П., Радченко О.С., Степура Л.Г., Кондратюк Т.О., Піляшенко-Новохатній А.І. Геохімічна діяльність мікроорганізмів та її прикладні аспекти: Навч. Посібник.- Наук. думка, 2008.- 528 с. 3. Сергійчук М.Г., Сківка Л.М., Сергійчук Т.М., Радченко О.С., Степура Л.Г., Сенчило Н.В, Юмина Ю.М.,Домбровська І.В., Рудик М.П., Моложава О.С.,Позур В.В., Файдюк Ю.В. Мікробіологія Том 1. Підручник.- К.:ФОП Масляков, 2020, -500 с. 4. Слободян В.О. Основи біотехнології: Навч. посіб. / Ін-т менеджменту та економіки. - ІваноФранківськ, 2002. - 188 с. 5. Степура Л.Г., Радченко О.С., Закономірності росту мікробних популяцій. Методичні рекомендації до спецпрактикуму “Закономірності росту мікроорганізмів ”.- Київ: ВПЦ “Київський університет”.- 2010.-38с
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, самостійна робота
Методи та критерії оцінювання
Семестрове оцінювання: 1. Модульна контрольна робота 1 (дистанційно) – РН 1.1 – 2.4 – 20 балів / 10 балів 2. Модульна контрольна робота 2 – РН 1.1 –2.4 – 20 балів / 10 балів 3. Реферат/ доповідь – РН 3.1– 10 балів / 5 балів 4 Усні/письмові відповіді– РН1.1- 3.1– 10 балів / 5 балів Підсумкове оцінювання: у формі іспиту
Мова викладання
українською

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни