Контроль якості харчових продуктів

Освітня програма: Хімія (Магістр)

Структурний підрозділ: Хімічний факультет

Назва дисципліни
Контроль якості харчових продуктів
Код дисципліни
ВБ.6.03
Тип модуля
Вибіркова дисципліна для ОП
Цикл вищої освіти
Другий
Рік навчання
2022/2023
Семестр / Триместр
2 Семестр
Кількість кредитів ЕСТS
4
Результати навчання
Застосовувати отримані знання і розуміння для вирішення нових якісних та кількісних задач хімії. Знати методологію та організації наукового дослідження. Збирати, оцінювати та аналізувати дані, необхідні для розв’язання складних задач хімії, використовуючи відповідні методи та інструменти роботи з даними. Планувати, організовувати та здійснювати експериментальні дослідження з хімії з використанням сучасного обладнання, грамотно обробляти їх результати та робити обґрунтовані висновки. Складати технічне завдання до проекту, розподіляти час, організовувати свою роботу і роботу колективу, складати звіт. Оцінювати ризики у професійній діяльності та здійснювати запобіжні дії.
Форма навчання
Очна форма
Попередні умови та додаткові вимоги
1. Знати законодавство України, що регулює контроль якості харчових продуктів 2. Знати основні засади аналізу харчових продуктів 3. Володіти знаннями про організацію контролю якості харчових продуктів 4. Знати основні методи пробопідготовки та визначення при аналізі харчової продукції. 5. Володіти знаннями про методи визначення генетично модифікованих об’єктів.
Зміст навчальної дисципліни
Основні аналітичні проблеми контролю якості харчових продуктів та продовольчої сировини, шляхи їх реалізації та перспективи розвитку. Засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини. Організація контролю якості харчових продуктів в Україні. Підготовка проби до аналізу. Вибір методу аналізу харчових продуктів.
Рекомендована та необхідна література
1.Дорощук В.О., Шевченко Г.М., Куліченко С.А. Контроль якості харчових продуктів. –К.: Науковий світ, 2009. -104 с. 2.Закони України „ Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини”, № 771/97-ВР від 23 грудня 1997 року. 3.Закон України „Про молоко та молочні продукти”, №1870-IV від 24 червня 2004 року. 4.Закон України „Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них”, №486-IV від 6 лютого 2003 року. 5.Чмиленко Ф.О., Соболь Л.В. Хімічний контроль якості продуктів харчування. Дніпроперовськ.: РВВ ДНУ. -2001. -136 с. 6.Ткаченко О.В., Каменева О.В., Тітлова О.О. Основи сенсорного аналізу харчових продуктів. Олді+. -2020. -304 с.
Заплановані освітні заходи та методи викладання
Лекції, Практичні заняття
Методи та критерії оцінювання
Семестровий контроль включає 3 контрольні роботи, оцінку самостійної роботи. Оцінювання здійснюється за 100-бальною системою. Максимальна/мінімальна кількість балів, які можуть бути отримані студентом під час семестрове оцінювання 60 балів/36 балів. Підсумкове оцінювання проводиться у формі екзамену. Максимальна/мінімальна кількість балів, які можуть бути отримані студентом на екзамені 40 балів/24 бали.
Мова викладання
Українська

Викладачі

Ця дисципліна викладаеться наступними викладачами

Володимир Олександрович Дорощук
Кафедра аналітичної хімії
Хімічний факультет

Кафедри

Наступні кафедри задіяні у викладанні наведеної дисципліни

Кафедра аналітичної хімії
Хімічний факультет